Η Διάλυση της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης της Ελλάδας

Θέμα: Η Διάλυση της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης της Ελλάδας.
«ΌΧΙ στα νομοσχέδια “έκτρωμα” που αφανίζουν την Τεχνολογική Εκπαίδευση στη χώρα»

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η διάλυση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη Χώρα συνεχίζεται με την τελευταία πράξη της τραγωδίας, η οποία περιλαμβάνει ένα ακόμα πακέτο εξωφρενικών καταργήσεων – συγχωνεύσεων, ενώ καταλύει το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων (ΑΕΙ-ΤΕΙ) με αλλαγές την τελευταία στιγμή στον τρόπο εκλογής των Πρυτανικών Αρχών και όχι μόνο.
Δεκάδες νέα τμήματα με ασαφές γνωστικό αντικείμενο και χωρίς καμία απολύτως αντιστοιχία με επαγγελματικό αντικείμενο, συγχώνευση ετερόκλητων σχολών, νέα Τμήματα σε ήδη υπερκορεσμένους Τομείς, γεωγραφικός κατακερματισμός, μηδενικοί οικονομικοί πόροι, παντελής απουσία ενός περιφερειακού και Εθνικού σχεδιασμού, είναι μόνο μερικές από τις πτυχές που συνθέτουν ένα σκηνικό κατάρρευσης στην Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα.
Μία χώρα που ήδη παράγει δεκαπλάσιους πτυχιούχους Α.Ε.Ι. από όσους μπορεί να απορροφήσει η αγορά εργασίας, ενώ δεν έχει πλέον Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση, ν από τους κύριους πυλώνες για την ανάπτυξη του τόπου.
Το συγκεκριμένο σχέδιο, όπως και το συνολικό εγχείρημα της αναδιάταξης του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, βρίσκεται κυριολεκτικά στον “αέρα” χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς αξιολόγηση και χωρίς μελέτη βιωσιμότητας, όπως έχει επισημάνει σχετικά η ΑΔΙΠ.
Για αυτό άλλωστε θέλετε να την ελέγξετε, όπως ανερυθρίαστα παραδέχτηκε ο κ. Γαβρόγλου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, τοποθετώντας τον σύμβουλό του και εμπνευστή του εγχειρήματος των Καταργήσεων – Απορροφήσεων των Τ.Ε.Ι. στα Πανεπιστήμια τον Π. Κυπριανό στην ΑΔΙΠ.
Μέσα από αυτά τα γενικά Τμήματα με διαδικασίες θολές και ενδεχομένως χρονοβόρες, δεν πρόκειται ούτε στα επόμενα 5 χρόνια να έχουν ρυθμιστεί όλες οι θολές διατάξεις και ρυθμίσεις και κυρίως τι Επαγγελματικά Δικαιώματα θα έχουν οι πρώην Πτυχιούχοι και τι ή νέοι.

Ο Υπουργός Παιδείας επιβάλλει τις απορροφήσεις, μονομερώς, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πρυτανικών αρχών, των φορέων των αποφοίτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας φοιτητών και γονέων, παρά μόνο από το ΤΕΕ (Στασινό και Μοροπούλου, Σπρίτζη και Σταθάκη).
Ο παραλογισμός συνεχίζεται, ετερόκλητες συγχωνεύσεις, Ιδρύση διαφορετικών επιπέδων Ιδρυμάτων 4ους ή 5ους σχολές, από την απίθανη συνένωση πολυδιασπασμένων Τ.Ε.Ι. , αλλά και με τη συνύπαρξη δύο Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων σε πόλεις της τάξεως των 50.000 κατοίκων
Η κορύφωση όμως της παρέμβασης ενόψει των επικείμενων εκλογών για την ανάδειξη των νέων Πρυτανικών Αρχών, είναι ο καταιγισμός τροπολογιών έσχατης ώρας για τις προϋποθέσεις εκλογής με τη μείωση ή αύξηση κατά περίπτωση των χρονικών ορίων, την παράταση ή την επανάληψη θητειών φωτογραφίζοντας πορφυρογέννητους υποψηφίους, που θα υπηρετήσουν πιστά και θα υλοποιήσουν τις εντολές του υπουργού, καταργώντας στην ουσία το αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι.
Οι ομάδες με ιδιαίτερα συμφέροντα μετατρέπουν τα Πανεπιστήμια από φορείς εκπαιδευτικής, ερευνητικής, προοδευτικής και δημοκρατικής έκφρασης, σε κλειστά, ιδιόκτητα, ελεγχόμενα Ιδρύματα. Χωρίς τον εναρμονισμό της χώρας με το διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον και την αναβάθμιση των ΤΕΙ σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια ή Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών!
Είναι προφανές ότι δεν τηρείται σε όλα αυτά τουλάχιστον ούτε τις βασικές αρχές του Συντάγματος, που καθορίζει την Ισονομία & Ισοπολιτεία, αλλά και άλλες διατάξεις, όπως αναφέρεται η επιστημονική επιτροπή της βουλής.
Η ευθύνη της Ελληνικής Κοινωνίας, των Πολιτικών Κομμάτων, των Φορέων της Παιδείας, της Επιστημονικής Κοινότητας & Πανεπιστημιακής Κοινότητας είναι μεγάλη, εάν αποδεχθούμε σιωπηρά τους εντεταλμένους υποψήφιους διατηρώντας καθεστωτικές καταστάσεις, τύπου Γαβρόγλου και των Συντεχνιακών ομάδων (ΤΕΕ) της Ελληνικής Πολιτείας που από επιμελητήρια έχουν μετατραπεί σε νομοθέτες και κυβερνώντες.
Από τα παρακάτω μπορούμε να συμπεράνουμε ποια είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα, χωρίς ίχνος ντροπής, διάλυσης και υποβάθμιση της Επιστήμης & Τεχνολογίας, σε ένα κόσμο που η Τεχνολογία καλπάζει, μεγαλουργεί και αναπτύσσεται. Για ποια ΑΝΑΠΤΥΞΗ μιλάτε κ. Τσίπρα, με υπουργούς όπως οι κ.κ. Γαβρόγλου-Σταθάκης-Σπίρτζης κ.λ.π.
Διατηρείται σε ΟΜΗΡΙΑ – ΑΦΑΝΙΣΜΟ δεκάδες Πτυχιούχους Μηχανικούς Τ.Ε. και τις οικογένειες των, με την μη συμμόρφωση σε αποφάσεις του ΣτΕ και Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων για στην νομοθέτηση Επαγγελματικών Δικαιωμάτων σε δεκάδες χιλιάδες απόφοιτους των ΤΕΙ & όχι μόνο???

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Αν η παρακάτω πρακτική του υπουργού σας κ. Γαβρόγλου είναι σε γνώσεις σας, τότε είσθε και εσείς συνένοχος στο ΕΓΚΛΗΜΑ που λέγεται ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ στην ΕΛΛΑΔΑ και βάζετε ταφόπλακα στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ της Χώρας.
Η εξπρές διαδικασίες μας θυμίζουν το θρίλερ ΕΞΠΡΕΣ του ΜΕΣΟΧΥΝΤΙΟΥ, και όχι πολιτική για την Παιδεία.
Σας καλούμε να σταματήσετε αυτή την πολιτική, γιατί μας απομονώνει από την διεθνή & ευρωπαϊκή πολιτική για την παιδεία.

1. ΤΕΙ Κρήτης: “Βάφτιση” της Πανεπιστημιοποίησης με επιλογή μεταξύ τριών ονομάτων
Κατατέθηκε στον υπουργό το πόρισμα “εξπρές” για την Πανεπιστημοποίηση

 

του ΤΕΙ Κρήτης.
2. Οριστική Συμφωνία: Πολυτεχνική στο ΕΑΠ με τα τμήματα της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας,
Αποφασίστηκε και η συγχώνευση των υπολοίπων Σχολών το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών.
3. Βουλή: Με 10 υπερ,6 κατά και 5 παρών ο διορισμός του Π. Κυπριανού στη θέση προέδρου της ΑΔΙΠ
Πρόεδρος της Βουλής : Η Επιτροπή διατύπωσε θετική γνώμη για την καταλληλότητα του Π. Κυπριανού, προτεινόμενου από τον υπουργό Παιδείας , για διορισμό στη θέση του Προέδρου της ΑΔΙΠ
4. Α. Διαμαντοπούλου: Ο Κ. Γαβρόγλου εξαφανίζει τα ΤΕΙ στο βωμό της εξεύρεσης ψήφων για τις εκλογές, Μετατρέπει τα ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια , χωρίς καμία αξιολόγηση Ιδρυμάτων, Προγραμμάτων και Διδασκόντων
5. Πολυνομοσχέδιο με 7 Πανεπιστημιοποιήσεις ΤΕΙ και άλλες διατάξεις ,Μαζί με το Σχέδιο για το Διεθνές Πανεπιστήμιο
6. Νομοσχέδιο για τα επαγγελματικά δικαιώματα: “Θα τρίβουν τα μάτια τους όσοι αντιδρούν” Ανακοινώνεται στις αρχές Μαρτίου.
7. Όπως το Π.Δ. 99/2018 για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Διπλωματούχων Μηχανικών, το οποίο δεν είναι τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο από την επικυροποίηση της νομοθεσίας του 1930-1934 (βασιλικά διατάγματα).

Για την ¨ΕΝΟΤΗΤΑ¨

ΚΟΥΜΟΥΤΣΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Πτυχιούχος Μηχανολόγος & Ανακαίνισης
Κτιρίων Μηχανικός Τ.Ε.