ΠΑΤΡΑ: Ελεγκτές – μαϊμού για το κάπνισμα – Φαινόμενα απόπειρας εξαπάτησης καταστηματαρχών

Φαινόμενα απόπειρας εξαπάτησης καταστηματαρχών, σε σχέση με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, άρχισαν να παρατηρούνται στην αγορά της Πάτρας, από επιτήδειους που πιστεύουν ότι βρήκαν μια ακόμα ευκαιρία για να αποσπάσουν με δόλιο τρόπο χρήματα σε βάρος επιχειρήσεων, εκθέτοντας παράλληλα κρατικές υπηρεσίες και θεσμικούς φορείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες , τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν μεμονωμένα περιστατικά, με άτομα που εμφανίστηκαν σε επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής, υποστηρίζοντας ότι είναι ελεγκτές της αρμόδιας υπηρεσίας, για να διαπιστώσουν αν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος. Μάλιστα, με έμμεσο τρόπο προσπάθησαν να αποσπάσουν χρήματα ως «μίζα», αλλά ανεπιτυχώς.
Οι πληροφορίες έφτασαν σε γνώση των αρμόδιων αρχών και το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που είχε προχθές το προεδρείο του ΣΚΕΑΝΑ με την προϊσταμένη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Υγείας Σοφίας Συμεωνίδου, η οποία κάλεσε τους επαγγελματίες του κλάδου, να είναι πολύ προσεκτικοί καθώς υπάρχουν απατεώνες που προσποιούνται τους ελεγκτές. Σε κάθε περίπτωση, η διευθύντρια της υπηρεσίας κάλεσε τους επιχειρηματίες της εστίασης και αναψυχής να ζητούν πάντα ταυτότητα και σήμα ελεγκτή και όταν δεν επιδεικνύονται, να αρνούνται τον έλεγχο και να ειδοποιούν τις αρχές.
Οσον αφορά στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η Διεύθυνση Υγείας κρίνει ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος και ότι υλοποιείται σε γενικές γραμμές, με εξαίρεση κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις απείθαρχων καταστημάτων.
Το ζήτημα δεν θα ήταν τόσο σοβαρό, αν αφορούσε μόνο στην επιβολή κάποιων προστίμων στους απείθαρχους. Τέτοιες συμπεριφορές όμως, προκαλούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, σε μια κρίσιμη περίοδο για την αγορά που υπονομεύουν συνολικά την εφαρμογή του κανονισμού, από όλες τις επιχειρήσεις.
Δεν ήταν τυχαία η αντίδραση του ΣΚΕΑΝΑ τις προηγούμενες ημέρες, μετά από εκατοντάδες διαμαρτυρίες που δέχθηκε από νομότυπους επαγγελματίες, που ζήτησαν την εφαρμογή του νόμου προς πάσα κατεύθυνση.
Πάντως, η διεύθυνση Υγείας θεωρεί καθοριστικής σημασίας την αλλαγή της νοοτροπίας και γι΄αυτό θα προσπαθήσει σε αυτή την φάση να πείσει με παραινέσεις, όσους δεν έχουν ακόμα εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο, πριν προχωρήσει στην επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων.
Η κυρία Συμεωνίδου επεσήμανε πως είναι ενθαρρυντικό το ότι τα περισσότερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν τηρήσει τη νομοθεσία, μην επιτρέποντας το κάπνισμα στο χώρο τους και αυτό, πρόσθεσε, είναι κάτι που θα πρέπει να διαδίδεται, να επαινείται και να ενθαρρύνεται.