Τετ α τετ με Σίσι, Αμπάς, Χαρίρι και Γκέιτ στο Κάιρο ο Τσίπρας

Σημαντικά τετ α τετ, με ηγέτες του αραβικού κόσμου, αναμένεται να έχει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου αύριο και μεθαύριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναχωρεί για την αιγυπτιακή πρωτεύουσα το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, τον Σαάντ Χαρίρι, πρωθυπουργό του Λιβάνου, καθώς και τον Αμπούλ Γκέιτ, Γενικό Γραμματέα του πανίσχυρου Αραβικού Συνδέσμου.

Στόχος των συναντήσεων η επαναβεβαίωση του πρωταγωνιστικού ρόλου που παίζει η Ελλάδα μεταξύ της Δύσης και του αραβικού κόσμου, αλλά και η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων της Αθήνας με τις χώρες αυτές.

Άλλωστε, αρχές Απριλίου, μετά την τριμερή συνάντηση Κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ (πιθανόν με τη συμμετοχή και εκπροσώπου της κυβέρνησης των ΗΠΑ) στην Κνωσό της Κρήτης, θα ακολουθήσει στην Αθήνα αρχές Απριλίου η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Στην ιστορική πρώτη Σύνοδο Κορυφής χωρών-μελών της ΕΕ με τα κράτη του Αραβικού Συνδέσμου, που διεξάγεται στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου θα συμμετάσχουν πρόεδροι και πρωθυπουργοί από 24 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα προεδρεύσουν από κοινού ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.

Η Σύνοδος αποτελεί σημείο- κλειδί για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και του Αραβικού Συνδέσμου, το εμπόριο και οι επενδύσεις, η ασφάλεια και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

Οι εργασίες της Συνόδου ξεκινούν το απόγευμα της Κυριακής και ολοκληρώνονται με συνέντευξη Τύπου το απόγευμα Δευτέρας.