Σουηδία: Καταδικάστηκε ο ένας από τους ληστές των βασιλικών κοσμημάτων

Σε κάθειρξη 4,5 ετών καταδικάστηκε ο βασικός ύποπτος για την «βασιλική ληστεία» στη Σουηδία τον Ιούλιο του 2018, όταν τρεις δράστες έκλεψαν  βασιλικά κοσμήματα ανεκτίμητης αξίας από τον καθεδρικό ναό του Στράγκνας, μία εκκλησία 900 ετών έξω από την Στοκχόλμη  και διέφυγαν με ταχύπλοο.

Πρόσφατα, η αστυνομία της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι τα κλεμμένα κοσμήματα του Στέμματος βρέθηκαν βόρεια της Στοκχόλμης, μέσα σε ένα σκουπιδοτενεκέ ενώ σήμερα, ο 22χρονος βασικός ύποπτος της ληστείας καταδικάστηκε σε κάθειρξη τεσσεράμισι ετών, αφού ο ίδιος ομολόγησε στην δίκη του ότι έκλεψε τα βασιλικά κοσμήματα.

Πρόκειται για τον Johan Nicklas Backstrom, ο οποίος δήλωσε ένοχος αφού οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι πάνω στο κλοπιμαία βρέθηκε το DNA.

 

Άλλοι δύο άνδρες, 26 και 24 ετών, βρίσκονται υπό κράτηση σε σχέση με την ανάκτηση των βασιλικών κοσμημάτων.

Τα κοσμήματα που εκλάπησαν το Αύγουστο ήταν δύο στέμματα του 17ου αιώνα, τα οποία φορούσαν ο βασιλιάς Κάρολος ο 9ος και η σύζυγός του, βασίλισσα Κριστίνα, όπως και ένας σταυρός και άλλο ένα βασιλικό σύμβολο.

Όταν ανακτήθηκαν ήταν σε σχετικά καλή κατάσταση με εξαίρεση κάποιες μικροβλάβες που υπέστη ένα από τα στέμματα σύμφωνα με το AP.