ΠΑΤΡΑ: Αναδρομική έκθεση του γλύπτη Διονύση Γερολυμάτου – Σήμερα τα εγκαίνια

Έργα μνημειακά, στιβαρά, που χαρακτηρίζονται από λιτότητα και δωρικότητα, θα φιλοξενούνται από την προσεχή Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, στο πλαίσιο της διοργάνωσης από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, της αναδρομικής έκθεσης του γλύπτη Διονύση Γερολυμάτου.
Η έκθεση είναι ενταγμένη στην ενότητα των δράσεων ανάδειξης της ζωής και του έργου καλλιτεχνών της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, από τη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών και θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 30 Μαρτίου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, σήμερα Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019, στις 8.00 το βράδυ. Στα εγκαίνια θα συμμετάσχει η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.
Κατά διάρκεια της έκθεσης , θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές ξεναγήσεις για το κοινό της πόλης στις: 5, 12 και 26 Μαρτίου, ενώ στις 26 Μαρτίου μετά το τέλος της ανοιχτής ξενάγησης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με έργα του Μπετόβεν από κουαρτέτο μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Πατρών.
Ο Διονύσης Γερολυμάτος, με καταγωγή από την Κεφαλονιά, γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Πάτρα.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο του καταλόγου: «Μέσα από τη δουλειά του δίνει σχήμα, όγκο, ζωή σε μορφές, συναισθήματα, μνήμες, μουσικές, ακόμη και σε στίχους που τον εντυπωσιάζουν. Υποτάσσει το υλικό αξιοποιώντας κάθε φορά τις εκφραστικές του δυνατότητες, δίχως όμως να υποτάσσεται σε αυτό.
Στο έργο του, θεματολογικά και μορφολογικά ανταμώνουν και συμπυκνώνονται οι επιρροές από την αρχαία Ελλάδα, από τα χρόνια φοίτησής του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (με καθηγητές τον Γιάννη Παππά και τον Θανάση Απάρτη), με τις επιρροές από το σήμερα. Αξιοποιεί μεθόδους, τεχνικές, θεματολογία, όχι για να αντιγράψει κάτι που ήδη υπάρχει, αλλά με βάση αυτό να δημιουργήσει κάτι νέο, που περικλείει τη δική του, ιδιαίτερη θέαση.
Στη διάρκεια της πορείας του έλαβε διακρίσεις σε διαγωνισμούς, στις Πανελλήνιες εκθέσεις του Ζαππείου, σε Biennale και σε συμπόσια, ενώ σημαντικό κεφάλαιο αποτελούν οι εκθέσεις στην Ελλάδα καθώς και σε Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Ουκρανία, Αίγυπτο, Γαλλία.
Γλυπτικές του συνθέσεις κοσμούν στην Ελλάδα τις πόλεις, Καρδίτσα, Καλαμάτα, Αγία Παρασκευή, Κιάτο, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Κηφισιά καθώς και πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο, με πιο χαρακτηριστική τη μνημειακή σύνθεσή του σε ηφαιστειακή πέτρα, με τίτλο «Η Πέτρα της Γνώσης», στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Tula – Tepeji στο Μεξικό».