Υπουργός Αλήθειας του… Όργουελ, ο κ. Σπίρτζης!

«Σταματήστε να ταλαιπωρείτε όλους τους νέους ανθρώπους που θέλουν να πάρουν δίπλωμα.
Σταματήστε να ταλαιπωρείτε όλους αυτούς που είναι από 75 χρονών και πάνω και θα τους αναγκάσετε να δώσουν εξετάσεις.
Σταματήστε να στοχοποιείτε τις σχολές οδηγών και τους εκπαιδευτές που κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Δεν μας αξίζει μια τέτοια συμπεριφορά…»
Με αυτό τον τρόπο ολοκλήρωσε την ομιλία του στη Βουλή, ως ειδικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής Αχαΐας, Ανδρέας Κατσανιώτης, μιλώντας για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών που προβλέπει αλλαγές στον τρόπο εξέτασης των υποψηφίων οδηγών.
Ο κ. Κατσανιώτης υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα Νομοσχέδιο προβληματικό και ανεφάρμοστο, που μόνο ως πρόσχημα επικαλείται τη διαφάνεια, σπιλώνοντας το σύνολο των Σχολών Οδήγησης, ενώ την ίδια ώρα ενθαρρύνει τις πελατειακές σχέσεις, προβλέποντας νέες θέσεις συμβούλων και επιθεωρητών στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.
Μάλιστα, ο βουλευτής Αχαΐας, χαρακτήρισε τον αρμόδιο Υπουργό ως «Υπουργό Αλήθειας» (δηλ. Υπουργό Προπαγάνδας) του Οργουελικού «1984», απαριθμώντας το σύνολο των διαστρεβλώσεων αλλά και των ψεμάτων που επικαλέστηκε, τόσο κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του Νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όσο και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια.
«Κύριε Σπίρτζη, είστε ήρωας του Όργουελ στο 1984. Είναι το Υπουργείο Αλήθειας, στο οποίο θα ήσασταν, Υπουργός Αλήθειας. Αν μετρήσω τις ασάφειες και τα ψέματα που είπατε στις επιτροπές, περνάνε τα δάχτυλα των δύο χεριών» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι εντός του Νομοσχεδίου εμπεριέχονται προβλέψεις που χαρακτηρίζονται ως καινοτομίες ενώ έχουν ήδη θεσμοθετηθεί από το παρελθόν, ρυθμίσεις που μετακυλούν μεγάλο οικονομικό και ηθικό βάρος στις Σχολές Οδήγησης επιφέροντας «επιστράτευση» των εκπαιδευτικών οχημάτων, αλλά και ρυθμίσεις που δεν πρόκειται να εφαρμοστούν ποτέ γιατί δεν στηρίζονται σε καμία πραγματική βάση, όπως για παράδειγμα, οι χώροι και τα κονδύλια για τη δημιουργία ειδικών πιστών για εξετάσεις υποψηφίων οδηγών.
«Ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος στη Νέα Δημοκρατία θα υποστηρίξουμε πως το σύστημα είναι αδιάφθορο και αδιάβλητο ή πως δεν χρειάζεται αλλαγές. Όμως, ένας υπεύθυνος Υπουργός δεν μπορεί να μιλάει για εκτεταμένη διαφθορά και να στοχοποιεί χιλιάδες ανθρώπους στις Σχολές Οδηγών και στις Διευθύνσεις Μεταφορών. Και επιπλέον, δεν φέρνει ένα Νομοσχέδιο στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, ακόμα και αν πράγματι πιστεύει ότι υπάρχει εκτεταμένη διαφθορά. Τι έκανε επί τέσσερα χρόνια; Είναι ανίκανος ή αδιάφορος: Ή μήπως και τα δύο;» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Κατσανιώτης.
Ο βουλευτής Αχαΐας πρόσθεσε ότι ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας απόκτησης αδειών οδήγησης με αδιάβλητες διαδικασίες, αποτελεί προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία όμως, εντάσσει και το συγκεκριμένο ζήτημα στο μεγάλο κεφάλαιο της οδικής ασφάλειας, για το οποίο έχει καταθέσει συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, στα πλαίσια του κυβερνητικού της προγράμματος. «Και αυτό το μεγάλο κεφάλαιο δεν θα αντιμετωπιστεί κατηγορώντας ως διεφθαρμένους ένα μεγάλο κομμάτι επαγγελματιών και δημοσίων υπαλλήλων, αλλά με τη βοήθεια και τη συνδρομή αυτών των ανθρώπων που στην πλειοψηφία τους είναι τίμιοι και ηθικοί. Και αυτή η πλειοψηφία έχει κάθε λόγο να θέλει να απαλλαχθεί από μία μικρή και βρώμικη μειοψηφία» επεσήμανε, προσθέτοντας προς τον κ. Σπίρτζη: «Το ζητούμενο είναι να υπάρξει συνεννόηση για ένα, πραγματικά δίκαιο και διαφανές σύστημα εξετάσεων, ώστε να βελτιωθεί η οδηγική συμπεριφορά και να μην χάνονται ζωές. Όμως, ούτε και αυτό σας νοιάζει κύριε Υπουργέ. Προχθές, στον Πύργο Ηλείας, είπατε ότι το Πάσχα θα ξεκινήσει η Πατρών-Πύργου. Δεν μας είπατε ποιο… Πάσχα. Γιατί έχουν περάσει τρία από τότε που θεωρήσατε ότι ξεκινάει…»