Νέα κρίσιμη σύσκεψη κυβέρνησης – τραπεζών για την α’ κατοικία

Και νέα συνάντηση μελών του υπουργικού συμβουλίου με τις διοικήσεις των τραπεζών αναμένεται να πραγματοποιηθεί ενδεχομένως και μέσα στην ημέρα προκειμένου να κλείσει οριστικά το θέμα της κύριας κατοικίας και να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύσκεψη ενδέχεται να υπάρξει συμμετοχή και των εκπροσώπων των θεσμών μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το ζητούμενο είναι να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και να καμφθούν τόσο οι αντιρρήσεις που εξακολουθούν να έχουν οι διοικήσεις των τραπεζών, όσο και οι ενστάσεις των θεσμών.

Στο τραπέζι αναμένεται να μπουν:

1.       Η χρονική διάρκεια που θα παραμείνει ενεργή η νέα πλατφόρμα. Οι τράπεζες φέρονται να ζητούν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Δηλαδή, οι ενδιαφερόμενοι να κληθούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, το πολύ μέσα σε χρονικό διάστημα ενός έτους ενώ πολύ πιθανό είναι να υπάρξουν κάποιες ειδικές εξαιρέσεις όπως για παράδειγμα για τους ανέργους, για τα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας κλπ.

2.       Η διαδικασία επανελέγχου των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί στον νόμο Κατσέλη. Για τις τράπεζες το να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης των περίπου 155 χιλιάδων αιτήσεων αποτελεί μείζον θέμα καθώς αυτές οι αιτήσεις αφορούν σε δάνεια συνολικού ύψους περίπου 11 δις. ευρώ. Υπάρχει ενδεχόμενο, οι αιτήσεις να αξιολογηθούν μέσω της νέας πλατφόρμας αλλά με τους όρους και τις προϋποθέσεις προστασίας που ίσχυαν κατά την υποβολή της αίτησης και όχι με βάση τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν τώρα.

3.       Το πλαίσιο χορήγησης της επιδότησης στους δανειολήπτες που θα πληρούν τα κριτήρια. Το ύψος της επιχορήγησης θα καθορίζεται με βάση τα εισοδήματα των δανειοληπτών ενώ δεν θα υπάρχει οριζόντια μεταχείριση ως προς το ποσοστό επιδότησης. Δηλαδή, το ποσοστό θα διαφοροποιείται ανάλογα με το εισόδημα σε συνάρτηση με τη μηνιαία δόση: σε άλλες περιπτώσεις η επιδότηση θα είναι μηδενική και σε άλλες θα μπορεί να φτάνει ακόμη και πάνω από το 50% επί του ύψους της δόσης.