Μία ώρα λιγότερη καθιστική ζωή μειώνει το ρίσκο καρδιακών νόσων

Οι γυναίκες που ασκούνται έχουν δραστικά μειωμένο ρίσκο καρδιακής νόσου συγκριτικά με εκείνες που κάνουν καθιστική ζωή για πολύ καιρό. Αν κόψουμε 1 ώρα την ημέρα από την καθιστική ζωή, μειώνουμε το ρίσκο για καρδιαγγειακή νόσο κατά 10% και για καρδιακά νοσήματα, κατά 25%. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η αντικατάσταση της καθιστικής ζωής με τη σωματική δραστηριότητα μειώνει το ρίσκο πολλών ασθενειών, όπως τα προβλήματα στο συκώτι, το νεφρό, τους πνεύμονες, το Αλτσχάιμερ αλλά και τον καρκίνο.

Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια λέει ότι η έρευνα είναι πρώτη που εξετάζει το κατά πόσο οι μεγάλες περίοδοι καθιστικής ζωής αυξάνουν το ρίσκο καρδιαγγειακών νόσων. Μελετήθηκαν περισσότερες από 5.600 γυναίκες ηλικίας 63-97 ετών που δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή στο παρελθόν. Οι ερευνητές βρήκαν ότι κάθε ώρα που περνά και δεν καθόμαστε, αυτό μειώνει κατά 12% το ρίσκο για καρδιαγγειακά νοσήματα και 26% για καρδιακά νοσήματα.

Οι γυναίκες που κάθονταν περισσότερο (τουλάχιστον 11 ώρες) ήταν πιθανότερο να είναι λευκές, να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και προβλήματα υγείας, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης. Βρήκαν επίσης ότι οι γυναίκες που κάθονταν για μεγάλες περιόδους χωρίς διάλειμμα είχαν 52% μεγαλύτερο ρίσκο για καρδιακά νοσήματα από εκείνες που κάθονταν το ίδιο αλλά για πολλές μικρές περιόδους. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και η άσκηση των 2 λεπτών συμβάλει σημαντικά.

Η Δρ. Άντρεα Λακρουά, διευθύντρια της επιδημιολογίας, οικογενειακής ιατρικής και δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, προτείνει σε όλες τις γυναίκες, άνω των 60 ετών, να προσπαθήσουν συνειδητά να σηκώνονται από την καρέκλα τους και να κινούνται λίγο. ‘Με το να ενθαρρύνουμε λιγότερο την καθιστική ζωή στις μεγαλύτερες γυναίκες, θα μπορούσαν να υπάρξουν τεράστια οφέλη στη δημόσια υγεία’, υπογραμμίζει ο επικεφαλής Δρ. Τζον Μπελετιέρε, ερευνητής της επιδημιολογίας των καρδιαγγειακών νόσων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.