Κυβέρνηση σε «κρίση Πολάκη» – Πίσω 14,5 μονάδες στις δημοσκοπήσεις

Κάλυψε, αλλά και «μάζεψε» τον ανεξέλεγκτο Παύλο Πολάκη ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια διαχείρισης της φθοράς των τελευταίων κινήσεων του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, οι οποίες έχουν προκαλέσει τοξικό κλιμα στην κυβερνηση.

Για πέμπτη συνεχόμενη μέρα το Μέγαρο Μαξίμου «στροβιλίζεται» στη δίνη των αποκαλύψεων για το δάνειο, ζήτημα που έχει προκαλέσει εκνευρισμό και αμηχανία. Αφενός ανατρέπεται ο σχεδιασμός για το επικοινωνιακό ντελίριο προώθησης των θετικών μέτρων και παροχών μεχρι τις κάλπες, και αφετέρου τα απανωτά λάθη του κ. Παύλου Πολάκη αναζωπυρώνουν το θέμα και αυξάνουν το βαθμό δυσκολίας υπεράσπισής του από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης.

Μετά το «σόου» του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στην κρατική τηλεόραση, όπου μιλούσε χωρίς να δέχεται ερωτήσεις, επιχειρώντας να δικαιολογήσει το πώς έλαβε καταναλωτικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ από την Attica Bank, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επιχείρησε χθες τη φυγή προς τα εμπρός, χαρακτηρίζοντας «κουτσομπολιό» τις αποκαλύψεις για το «δάνειο Πολάκη» και ζήτησε από τα στελέχη της κυβερνησης να μην ασχολούνται, στέλνοντας μήνυμα προς τον κ. Πολάκη λεγοντας: «Και να μην παρασύρεστε σε διαμάχες που επιλέγει ο αντίπαλος».

«Να αφήσουμε τις Κασσάνδρες της καταστροφής και τους υπερτιμημένους τεχνοκράτες που, όταν όμως διαχειρίστηκαν την οικονομία, την έριξαν στα βράχια και αργότερα δεν πέτυχαν ούτε σε μια από τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις τους» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Τα επιχειρήματα κάλυψης του πρωθυπουργού, προς τον αναπληρωτή υπουργό, κινούνται σε παρόμοια φιλοσοφία με εκείνα του κ. Πολάκη, δίνοντας τροφή στην αντιπολιτευση να ασκήσει κριτική με αιχμές πως «Τσίπρας και Πολάκης είναι ένα και το αυτό».

Όσον αφορά τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι θα διεξαχθούν στις αρχες Οκτωβρίου 2019, «που θα κριθούμε από τον λαό πού θα είναι η χώρα το φθινόπωρο του 2019».

Μιλωντας, χθες, στους υπουργούς του, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την υπόθεση με το δάνειο Πολάκη ως μικροπολιτική αντιπαράθεση και παραπολιτικό κουτσομπολιό, καλώντας τα στελέχη της κυβέρνησης να μην ασχολούνται με τέτοιου είδους θέματα. «Να συνεχίσετε αφοσιωμένοι στους μεγάλους στόχους που έχουμε και τους πετυχαίνουμε. Και να μην παρασύρεστε σε διαμάχες που επιλέγει ο αντίπαλος, για να θολώσει τα νερά. Να αφήσουμε τις Κασσάνδρες της καταστροφής και τους υπερτιμημένους τεχνοκράτες που, όταν όμως διαχειρίστηκαν την οικονομία, την έριξαν στα βράχια και αργότερα δεν πέτυχαν ούτε σε μια από τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις τους για την οικονομία, να ασχολούνται με ζητήματα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και παραπολιτικού κουτσομπολιού» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορές στον πρόσφατο ανασχηματισμό μιλώντας «για δυνάμεις από το σύνολο του δημοκρατικού φάσματος. Δυνάμεις και πρόσωπα που δεν ανήκουν αποκλειστικά στο χώρο της Αριστεράς αλλά προέρχονται από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, της λαϊκής κεντροδεξιάς ακόμη και του προοδευτικού κοινωνικού φιλελευθερισμού».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτή η εθνική προσπάθεια είχε και έχει πάντοτε σαφές πρόσημο κοινωνικό και πολιτικό και ότι γύρω της συσπειρώθηκαν και συνεχίζουν να συσπειρώνονται δυνάμεις και πρόσωπα από το σύνολο του δημοκρατικού φάσματος, «που δεν ανήκουν αποκλειστικά στο χώρο της αριστεράς, αλλά προέρχονται και από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, αλλά και της λαϊκής κεντροδεξιάς».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «αυτή η ένωση δυνάμεων που δίνει και τη μεγάλη δύναμη σε αυτή την κυβέρνηση να ενώνει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες γύρω από τον μεγάλο εθνικό στόχο: Το να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν της χρεοκοπίας και να προχωρήσουμε μπροστά στην ανάκαμψη της οικονομίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την έξοδο από την κρίση».

Σχολίασε ότι «είναι ευτυχές ότι όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα και βλέπουν ότι ήταν το δικό μας πολιτικό σχέδιο που κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στο ξέφωτο και τη σταθερότητα».