«Καμπάνα» 4,5 δισ. ευρώ στην ελβετική τράπεζα UBS

Γαλλικό δικαστήριο έκρινε σήμερα ένοχη την ελβετική τράπεζα UBS ότι παρανόμως προσέγγισε πελάτες στη Γαλλία και προχώρησε σε ξέπλυμα χρημάτων από φοροδιαφυγή και της επέβαλε χρηματική ποινή ύψους 4,5 δισεκ. ευρώ.

Η μετοχή της UBS σημείωσε βουτιά 2%. Δικηγόρος της τράπεζας είπε ότι η UBS θα εφεσιβάλει την απόφαση. Η χρηματική ποινή, που αντιστοιχεί σχεδόν στα περυσινά καθαρά κέρδη της τράπεζες, αφορά πρόστιμο ύψους 3,7 δισεκ. ευρώ — το υψηλότερο που έχει επιβληθεί ποτέ από τη γαλλική δικαιοσύνη σε υπόθεση φοροδιαφυγής, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Περιλαμβάνει επίσης πρόσθετη αποζημίωση 800 εκατ. ευρώ προς το γαλλικό Δημόσιο.

Η UBS αρνείται τις κατηγορίες. Μια έφεση θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα η υπόθεση να τραβήξει για χρόνια, σύμφωνα με αναλυτές.

Η UBS έχει επιμερίσει 2,46 δισεκ. δολάρια για να καλύψει πιθανές ζημίες που αφορούν δικαστικά έξοδα και αιτήματα των ρυθμιστικών αρχών.

Η δίκη στη Γαλλία έρχεται σε συνέχεια παρόμοιας υπόθεσης στις ΗΠΑ, όπου η UBS αποδέχθηκε διακανονισμό 780 εκατ. δολαρίων το 2009, και στη Γερμανία, όπου συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο 300 εκατ. ευρώ το 2014. Η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι τα καθαρά της κέρδη για το 2018 διαμορφώθηκαν στα 4,9 δισεκ. δολάρια.