Σταϊκούρας: Η υπόθεση Πολάκη μήνυμα πολιτικού ευτελισμού και κυβερνητικού αυταρχισμού

Ως καθαρή ένδειξη «πολιτικού ευτελισμού, κυβερνητικού αυταρχισμού και πολιτικής αλαζονείας» χαρακτήρισε τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα ζητήματα που έχουν ανακύψει με «πρωταγωνιστή» τον αν. υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.

Ερωτηθείς για το ζήτημα του δανείου, ο κ. Σταϊκούρας είπε, μιλώντας στον Ρ/Σ Αθήνα 98.4 ότι «υπάρχουν διάφορες ιστορίες. Εχουμε ιστορίες με δάνεια, ιστορίες με νομικές αντιδικίες με δημοσιογράφο που έφυγε από τη ζωή και δικαιώθηκε δικαστικά, ιστορίες με ηχογραφήσεις».

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα «το γεγονός και μόνο ότι βγήκαν τέτοιες συνομιλίες στον αέρα, όπως φαίνεται, χωρίς τη συγκατάθεση ενός εκ των δύο μερών, εγείρει προβληματισμούς και είναι άλλο ένα στοιχείο ευτελισμού της πολιτικής ζωής της χώρας, και υποβάθμισης της ποιότητας της δημοκρατίας».

Ο τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ υποστήριξε ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί δείχνουν ότι «η κυβέρνηση έχει αλλεργία απέναντι στην ανεξαρτησία των θεσμών. Υπάρχει μια ανεξάρτητη Αρχή που λέγεται Τράπεζα της Ελλάδος και είναι ευθύνη της να εποπτεύσει ορθά και ορθολογικά, απόλυτα και πλήρως το τραπεζικό σύστημα».

Ο κ. Σταϊκούρας προσέθεσε ότι από τις ανακοινώσεις της Τράπεζας Αττικής προκύπτουν διάφορα ερωτήματα για το δάνειο του Παύλου Πολάκη.

Μεταξύ αυτών, σημείωσε, είναι «το ύψος του δανείου, η μορφή του δανείου, το ενέχυρο πίσω από το δάνειο, την αντικειμενική αξία του ακινήτου και το γεγονός ότι είναι πιο πριν υποθηκευμένο για άλλο μεγαλύτερο ανεξάρτητο στεγαστικό δάνειο».

Στο «κόκκινο» τα… «κόκκινα» δάνεια

Στη συνέχεια, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «τα “κόκκινα” δάνεια σήμερα είναι στο 47% του συνόλου των δανείων. Το 2014 ήταν στο 43%. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν επιλύθηκε την τελευτία τριετία παρά την τρίτη, αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να συζητάμε για νέα σχήματα δραστικής μείωσής τους και για μια νέα ρύθμιση προστασίας της πρώτης κατοικίας» τόνισε.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις της ΝΔ, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι η λύση στο ζήτημα της πρώτης κατοικίας, θα διευθετηθεί όταν αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.

Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας, τον εντοπισμό και αποκλεισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών, να μην υπονομεύεται η βιώσιμη εκτέλεση του προϋπολογισμού με την επιδότηση δανείων, να μην τίθεται σε κίνδυνο η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και να επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες. «Η επιβράβευση θα έχει μια επίπτωση στο τραπεζικό σύστημα, αλλά εκτιμώ ότι αυτό θα βοηθήσει παρά πολύ στη συμμόρφωση της κοινωνίας απέναντι στο τραπεζικό σύστημα» σημείωσε καταλήγοντας ο τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ.