Πούτιν: Στα 468 δισ. δολάρια τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας – Ξεπέρασαν το χρέος

Στις αρχές του 2019 τα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας έφθασαν τα 468 δισεκατομμύρια δολάρια, τη στιγμή που το συνολικό εξωτερικό χρέος ανήλθε στα περίπου 454 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Πούτιν η Ρωσία αυτή τη στιγμή διαθέτει «ένα ισχυρό οικονομικό μαξιλάρι οικονομικής ασφάλειας».

«Για πρώτη φορά στην ιστορία τα δικά μας συναλλαγματικά αποθέματα καλύπτουν πλήρως το εξωτερικό χρέος, τόσο του κράτους ( το οποίο είναι μικρό) όσο και του επιχειρηματικού τομέα» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στην ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση.

Με βάση την εκτίμηση της Κεντρικής Τράπεζας, την 1η Ιανουαρίου του 2019 το εξωτερικό χρέος της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων και των χρεών των δημόσιων οργανισμών, της ίδιας της Κεντρικής Τράπεζας, των εμπορικών τραπεζών, των εταιρειών και των νοικοκυριών ανήλθε στα 453,75 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2018 είχε μειωθεί κατά 64,4 δισεκατομμύρια δολάρια ή κατά 12,4%, φθάνοντας τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν την 1η Απριλίου του 2009.

Τα συνολικά διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, την 1η Ιανουαρίου του 2019 ανέρχονταν σε σχεδόν 468,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Στις 8 Φεβρουαρίου έφθασαν τα 475 δισεκατομμύρια δολάρια.