ΠΑΤΡΑ: Δύο εγκληματικές οργανώσεις στο “σκαμνί” – Για διάπραξη ληστειών, κλοπών και όπλα!

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών, δικάζονται από χθες, συνολικά 14 άτομα αλβανικής υπηκοότητας, για τις κατηγορίες της διεύθυνσης, σύστασης, διευκόλυνσης και συμμετοχής, σε δύο εγκληματικές οργανώσεις, της διάπραξης ληστειών και διακεκριμένων κλοπών, και της παράβασης του νόμου για τα όπλα.
Οι κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν συγκροτήσει δύο διακριτές εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες όμως συνεργάζονταν μεταξύ τους, επιλέγοντας ως θύματά τους, κυρίως ηλικιωμένα άτομα, στα οποία ασκούσαν σωματική βία και τα απειλούσαν με όπλα και μαχαίρια. Κατηγορούνται συγκεκριμένα, για οκτώ ληστείες και 11 κλοπές, με παράνομο περιουσιακό όφελος, που ξεπερνούσε τις 150.000 ευρώ.
Μάλιστα, ο φερόμενος ως αρχηγός της μιας ομάδας, είχε δραπετεύσει στις αρχές του χρόνου από τις φυλακές όπου κρατείτο και συνελήφθη ξανά μετά από μερικές ημέρες, σε μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στην Αττική.
Οι συλλήψεις των κατηγορουμένων, είχαν γίνει τον Νοέμβριο του 2017, σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις που είχε οργανώσει και υλοποιήσει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, με τη συνδρομή αστυνομικών των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στην Πάτρα, στην Αθήνα και στη Ζάκυνθο.
Σε 10 από τους κατηγορούμενους, αποδίδονται από την δικογραφία, τρεις ληστείες στην Αχαΐα και στη Ζάκυνθο, τις οποίες φέρονται να διέπραξαν για μια περίοδο τεσσάρων μηνών το 2017. Κατά τις ληστείες, οι δράστες είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, με κουκούλες τύπου «full face», φορούσαν γάντια και αφού ακινητοποιούσαν τα θύματα τους, με την απειλή όπλων και τη χρήση σωματικής βίας, τους αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα, χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες και ηλεκτρονικές συσκευές.
Στη συνέχεια, διέθεταν, τις περισσότερες φορές αυθημερόν, τα κλοπιμαία σε κλεπταποδόχους, προκειμένου να μην εντοπιστούν στην κατοχή τους από τις αστυνομικές Αρχές.
Οι άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι, φέρονται ως μέλη δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης, με αρχηγό, αλλοδαπό που ήταν κρατούμενος σε σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας. Σε αυτούς αποδίδεται η τέλεση, πέντε ληστειών στην Πάτρα, στο Παλαιό Φάληρο και στο Γαλάτσι, καθώς και πέντε διαρρήξεων στο Γαλάτσι και στο Ψυχικό Αττικής, στην οικία του Μαροκινού Πρέσβη, στα τέλη του 2017. Σε αυτή την περίπτωση, το παράνομο περιουσιακό όφελος που φέρονται να αποκόμισαν οι κατηγορούμενοι, ξεπερνά το χρηματικό ποσό των 28.000 ευρώ.
Από τα αξιοσημείωτα της δίκης, είναι η παρουσία και μιας νεαρής μητέρας μεταξύ των κατηγορουμένων, μαζί με το βρέφος της, η οποία αντιμετωπίζει την κατηγορία της διευκόλυνσης. Η νεαρή μητέρα κρατείται μαζί με το μωρό της, στο Τμήμα Μεταγωγών.