ΝΔ: Στη δημοσιότητα το… μισό ευρωψηφοδέλτιο – 15 νέα ονόματα ανακοινώνει σήμερα η Πειραιώς

advertisement

Παρότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαροι οι «κανόνες του παιχνιδιού», αφού η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει ούτε αν θα στηθούν ταυτόχρονα πολλαπλές κάλπες, ούτε αν θα ισχύσει το υφιστάμενο σύστημα σταυροδότησης για την εκλογή ευρωβουλευτών, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχωρά στην ανακοίνωση των προσώπων που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο με το οποίο η Νέα Δημοκρατία ευελπιστεί να κερδίσει «καθαρή πρωτιά» στην αναμέτρηση της 26ης Μαΐου.

Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να δημιουργηθούν «συνθήκες ευγενούς άμιλλας» μεταξύ των γαλάζιων στελεχών, που είναι διατεθειμένοι να κυνηγήσουν τον σταυρό, από την Πειραιώς δίνεται προτεραιότητα στους εκ «μεταγραφής» από άλλους χώρους, καθώς και στους λιγότερο αναγνωρίσιμους, έτσι ώστε να αναμετρηθούν με την «κατά δυνατόν μεγαλύτερη ισότητα ευκαιριών».

Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου που θα είναι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αλλά και η μετακόμιση εκεί δύο ακόμη μελών της τρέχουσας σύνθεσης της Βουλής που είναι οι κυρίες Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και Κατερίνα Μάρκου.

«Πράσινο φως» για να διεκδικήσουν την επανεκλογή τους έχουν λάβει οι τέσσερις από τους πέντε νυν ευρωβουλευτές της ΝΔ και συγκεκριμένα οι Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Γιώργος Κύρτσος και Θοδωρής Ζαγοράκης.

Από τους εκλεγμένους του 2014, η μόνη που δεν θα επαναδιεκδικήσει την εκλογή της είναι η πρώτη σε σταυρούς Μαρία Σπυράκη, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ την οποία οι πληροφορίες θέλουν να πολιτεύεται στις βουλευτικές εκλογές, διεκδικώντας έδρα στην Α΄ Θεσσαλονίκης.

Στους επτά, λοιπόν, ήδη γνωστούς υποψηφίους αναμένεται να προστεθούν σήμερα, Τετάρτη, άλλοι 15 υποψήφιοι που έχουν επιλεγεί για τη λίστα της ΝΔ, που θα γίνει, έτσι, γνωστή κατά το ήμισυ, αφού 95 ημέρες πριν από τις ευρωκάλπες –και με την εκκρεμότητα των ταυτόχρονων πολλαπλών αναμετρήσεων– θα έχουν γίνει γνωστοί οι 22 από τους 42 που θα είναι συνολικά οι υποψήφιοι.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στη «φουρνιά» των προσώπων που θα ανακοινωθούν θα περιλαμβάνονται ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς και ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Παύλος Ελευθεριάδης που και οι δύο πολιτεύθηκαν παλαιότερα με το Ποτάμι, από το οποίο αποχώρησαν στη συνέχεια με τον δεύτερο, μάλιστα, αφού διεκδίκησε και την ηγεσία του κόμματος απέναντι στον Σταύρο Θεοδωράκη.

Για τους υπολοίπους 13 οι πληροφορίες από την Πειραιώς αναφέρουν ότι κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι διεκδικούν για πρώτη φορά τον σταυρό. Και μεταξύ αυτών θα είναι:

*η Καλυψώ Γούλα, μέχρι πρότινος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και στενή συνεργάτης του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη,
*ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος, καθώς και
*το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιώργος Κρεμλής.