Η Ελλάδα δεύτερη χώρα σε λαϊκισμό στην Ευρώπη

Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση πανευρωπαϊκά ως προς το ποσοστό υποστήριξης απολυταρχικών λαϊκιστικών κομμάτων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του φετινού «Δείκτη Απολυταρχικού Λαϊκισμού», που εκδίδει το σουηδικό ινστιτούτο Timbro και παρουσιάζει στην Ελλάδα το ΚΕΦίΜ.

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει για ακόμη μία χρόνια η Ουγγαρία, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ιταλία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, «η Ελλάδα είναι μία από τις 4 χώρες-μέλη της ΕΕ που η κυβέρνηση αποτελείται μόνο από λαϊκιστές», ενώ τα “λαϊκιστικά” κόμματα συγκέντρωσαν πάνω από το 50% των ψήφων στις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2015».

 

Καταγραφη123

Βέβαια, το φαινόμενο δεν περιορίζεται στην Ελλάδα, καθώς όπως προκύπτει από την έρευνα, «1 στους 4 Ευρωπαίους ψήφισε κάποιο απολυταρχικό λαϊκιστικό κόμμα» και «1 στις 3 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στηρίζεται από τουλάχιστον ένα απολυταρχικό λαϊκιστικό κόμμα».

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι «στην Ευρώπη, ο δεξιός λαϊκισμός είναι σε έξαρση, ενώ ο αριστερός λαϊκισμός είναι στάσιμος, με εξαίρεση αποτελούν τις μεσογειακές χώρες, όπου τα λαϊκιστικά κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς έχουν μεγαλύτερη επιρροή».

Σχετικά με τον Δείκτη Απολυταρχικού Λαϊκισμού

Ο Δείκτης Απολυταρχικού Λαϊκισμού του Timbro εξετάζει δεδομένα που εκτείνονται από το 1980, γεγονός που τον καθιστά τον πιο ολοκληρωμένο δείκτη λαϊκισμού στην Ευρώπη. Από την πρώτη έκδοσή του το 2016, ο Δείκτης έχει αναγνωριστεί ως μια σημαντική πηγή πληροφόρησης για τον λαϊκισμό στην Ευρώπη, ενώ αναφέρεται τακτικά σε διεθνή μέσα όπως ο Economist, η Die Welt και η La Repubblica.