(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Η Στέγη Πολιτισμού και Παράδοσης Καλαβρυτινών και Φίλων στο Πεκίνο

Η Στέγη Πολιτισμού και Παράδοσης Καλαβρυτινών και Φίλων Πάτρας < Αγία Λαύρα> μετά από πρόσκληση της Beijing Chaoyang International Cultural Exchange Association στις 3/2/2019 βρέθηκε για δεύτερη φορά στο Πεκίνο, με μεγαλύτερη όμως αποστολή αυτή τη φορά για να συμμετάσχει στο Beijing Chaoyang International Spring Carnival που διοργανώνεται κάθε χρόνο με αφορμή την κινέζικη Πρωτοχρονιά.Ένα Φεστιβάλ που συμμετέχουν πολλές χώρες.Το 2019 για τους κινέζους είναι το έτος του χοίρου.
Τα χορευτικά τμήματα της Στέγης, έδωσαν 12 παραστάσεις και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς της πατρίδας μας από Θράκη, Ήπειρο, Πελοπόννησο, Εύβοια, νησιώτικους χορούς του Αιγαίου και φυσικά τον διεθνώς πασίγνωστο Ζορμπά. Οι άνδρες χορευτές φορούσαν φορεσιές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ οι γυναίκες την παραδοσιακή αρχοντική φορεσιά της Αχαίας.
Το φεστιβάλ γινόταν στο υπέροχο πάρκο της περιοχής Chaoyang του Πεκίνου.Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι χορευτές χόρευαν σε ανοιχτό χώρο με θερμοκρασία -12 C. Αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, με αποτέλεσμα κάθε φορά να εισπράττουν θερμά χειροκροτήματα από τους χιλιάδες κόσμο που τους παρακολουθούσε,φωνάζοντας Sila-Sila!!!(Ετσι αποκαλούν την Ελλάδα στη γλώσσα τους, που στην κυριολεξία όμως σημαίνει <ένας άλλος μεγάλος πολιτισμός>). Στις 6 ημέρες που διήρκεσε, παρακολούθησαν το φεστιβάλ 400.000 θεατές. Όταν οι Έλληνες χορευτές τελείωναν τις παραστάσεις τους όλοι έτρεχαν να τους αγκαλιάσουν και να φωτογραφηθούν μαζί τους.
Τα μέλη της Στέγης που συμμετείχαν σ΄αυτο το ταξίδι, δηλώνουν κατενθουσιασμένα αλλά παράλληλα και συγκινημένα από την πολύ θερμή φιλοξενία και την αγάπη που εισέπραξαν από τους οικοδεσπότες τους.Οι σχέσεις τους έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Είναι πλέον σχέση δυνατής και αληθινής φιλίας. Μιά σχέση που χτίζεται από το 2017 που είχε ξαναπάει η Στέγη στο Πεκίνο, δυναμώθηκε όταν είχαν επισκεφτεί αυτοί τον Αύγουστο του 2018 την Πάτρα και τα Καλάβρυτα, καλεσμένοι της Στέγης στα Φεστιβάλ που διοργάνωσε και τώρα επισφραγίστηκε. Να σημειώσουμε ότι οι κινέζοι σε λιγότερο από ένα μήνα θα ξαναεπισκεφτούν την Πάτρα και θα συμμετέχουν στο Πατρινό Καρναβάλι φέρνοντας μαζί τους τον κινέζικο Δράκο. Την πρόσκληση έλαβαν από τον δήμο της πόλης, από την προηγούμενη επίσκεψή τους όταν η Στέγη τους είχε φέρει σε επαφή και είχαν συναντηθεί με τον δήμαρχο της πόλης.
Η Ελληνική αποστολή ξεναγήθηκε σε πολλά αξιοθέτα του Πεκίνου όπως το Σινικό Τείχος, την Απαγορευμένη Πόλη, τα Θερινά Ανάκτορα, τον Ναό του Ουρανού κ.α. επίσης παρακολούθησαν ένα φανταστικό υπερθέαμα, την παράσταση Golden Mask Dynasty στο θέατρο OCT και ακροβατικά στο ζογκλερικό θέατρο της Chaoyang.
Κατά την επίσκεψή τους στο Σινικό Τείχος ο πρόεδρος της Στέγης Παναγιώτης Φραντζής φόρεσε την παραδοσιακή στολή του Τσολιά και περπάτησε πάνω στο Τείχος με αυτήν.
Όσο διάστημα τα μέλη της Στέγης ευρίσκοντο στο Πεκίνο δέχθηκαν πολλές προσκλήσεις από διάφορες χώρες για συμμετοχή σε δικές τους πολιτιστικές διοργανώσεις Ο πρόεδρος της Στέγης κος Παναγιώτης Φραντζής είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον πρόεδρο κον Cao Yansheng και τον αντιπρόεδρο κον Jin Rhisun της Beijing Chaoyang International Cultural Exchange Association, και με την εκπρόσωπο της Unesco, υπεύθυνη πολιτιστικών εκδηλώσεων, κα Νία Κομπορόζου, προκειμένου να φτιάξουν το πλάνο της περαιτέρω συνεργασία τους.Οι δε κινέζοι εκτός από την επόμενη πρωτοχρονιά τους, τους κάλεσαν να ξαναπάνε και τον Οκτώβριο του 2019 σε άλλες εκδηλώσεις. Τον Απρίλιο του 2020 αυτός ο δραστήριος σύλλογος θα πάει Αμερική,Ν.Υόρκη και Σικάγο με πρόσκληση από την Ελληνική ομογένεια.