Διαμαρτυρία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Κλασικών Σπουδών στον Γαβρόγλου για τα Λατινικά

Διεθνής αντίδραση προκάλεσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου με τη συστηματική υποβάθμιση των κλασικών σπουδών Η τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως, υπέβαλε ως αναφορά την επιστολή διαμαρτυρίας του Προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Κλασικών Σπουδών (FIEC), της οργάνωσης – ομπρέλας που εκπροσωπεί όλες τις ενώσεις Κλασικών Σπουδών παγκοσμίως, σχετικά με την πρόθεση αντικατάστασης της διδασκαλίας των Λατινικών με την Κοινωνιολογία, προς τον Υπουργό Παιδείας.

Ο καθηγητής Franco Montanari, εκφράζει την έντονη ανησυχία του, καθώς και πολυάριθμων ενώσεων κλασικών σπουδών και συναδέλφων του από όλο τον κόσμο, καθώς, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η Ελλάδα κατέχει διεθνώς μια μοναδική θέση στη στήριξη της μελέτης του αρχαίου ελληνο-ρωμαϊκού κόσμου.

Χωρίς να αμφισβητεί τη σημασία της κοινωνιολογίας σε ένα σχολικό πρόγραμμα σπουδών, ο Πρόεδρος της FIEC χαρακτηρίζει την πρόσβαση στα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά «απολύτως απαραίτητο κλειδί» για την κατανόηση του πολιτισμού, βάση για πολυάριθμες ευρωπαϊκές γλώσσες και για την ορολογία των φυσικών επιστημών, της μηχανικής και του δικαίου, ενώ διατυπώνει παράλληλα την ελπίδα η έκκληση αυτή για επαναξιολόγηση της διδασκαλίας των Λατινικών να εισακουσθεί από το Υπουργείο Παιδείας.

Η Νίκη Κεραμέως ζητεί από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου ενημέρωση για τις προθέσεις ή/και τον προγραμματισμό του επί του ζητήματος της εξαγγελθείσας αντικατάστασης των Λατινικών.