Διακόσιες οικογένειες έχουν εγκλωβιστεί από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία

Στο χωριό Μπαγκούζ οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις εκτιμούν ότι βρίσκονται μερικές εκατοντάδες μαχητές του ΙΚ και περίπου 2.000 άμαχοι υπό πολιορκία.
Περίπου 200 οικογένειες έχουν εγκλωβιστεί σε μια μικρή περιοχή της Συρίας που τελεί υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), οι δυνάμεις του οποίου εμποδίζουν πολλούς από αυτούς να διαφύγουν, δήλωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών Μισέλ Μπατσελέτ, απευθύνοντας έκκληση για ασφαλή διέλευση των οικογενειών.

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) βρίσκονται πολύ κοντά στο να νικήσουν το ΙΚ στον τελευταίο θύλακα του στην ανατολική Συρία, στο χωριό Μπαγκούζ, όπου εκτιμούν ότι βρίσκονται μερικές εκατοντάδες μαχητές του ΙΚ και περίπου 2.000 άμαχοι υπό πολιορκία.

Πολλές από τις οικογένειες «… εξακολουθούν να υφίστανται εντατικά αεροπορικά και χερσαία πλήγματα από τις δυνάμεις του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού και τους συμμάχους τους των SDF στο έδαφος», ανέφερε σε μια δήλωση η Μπατσελέτ.

«Αντιλαμβανόμαστε πως το ISIL (Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε) φαίνεται να εμποδίζει ορισμένους από αυτούς, αν όχι όλους από το να φύγουν. Επομένως αυτό θα μπορούσε να είναι έγκλημα πολέμου εκ μέρους του ISIL», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπός της, Ρούπερτ Κόλβιλ.

Οι SDF που επιτίθενται στο ΙΚ έχουν την υποχρέωση βάσει του διεθνούς δικαίου να λαμβάνουν όλα τα προληπτικά μέτρα προκειμένου να προστατεύσουν τους αμάχους που αναμειγνύονται με τους ξένους μαχητές, είπε.

Πριν από λίγο πηγή των SDF δήλωσε ότι φορτηγά εισήλθαν στον τελευταίο θύλακο του ΙΚ στην ανατολική Συρία για να απομακρύνουν τους εναπομείναντες αμάχους.

Οι SDF υποστηρίζουν πως ο διαχωρισμός των αμάχων στον θύλακα του Μπαγούζ από τους εναπομείναντες τζιχαντιστές που έχουν οχυρωθεί εκεί είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την τελική κατάληψη της περιοχής – της τελευταίας που κατέχει η τζιχαντιστική οργάνωση στην ανατολική Συρία.

Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters που βρίσκεται σε μια περιοχή κοντά στο Μπαγούζ είδε δεκάδες φορτηγά να κινούνται στον δρόμο με κατεύθυνση το χωριό.

Στη βορειοδυτική Συρία, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ και τις γύρω περιοχές τις τελευταίες εβδομάδες ∙ την ίδια στιγμή σε επιθέσεις από ένοπλες ομάδες έχουν σκοτωθεί άμαχοι, ανέφερε εξάλλου η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Δύο εκρήξεις στο γεμάτο κόσμο κέντρο της πόλης Ιντλίμπ, που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, χθες, Δευτέρα, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 15 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με την Μπατσελέτ οι νεκροί από τη διπλή επίθεση είναι 16 και τουλάχιστον 70 οι τραυματίες.

Η Μπατσελέτ εξέφρασε επίσης ανησυχία για τους περίπου 20.000 ανθρώπους που διέφυγαν από περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο του ISIL στην ανατολική επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ τις τελευταίες εβδομάδες. Μένουν σε πρόχειρους καταυλισμούς που έχουν δημιουργήσει ένοπλες κουρδικές ομάδες, περιλαμβανομένων των SDF, που φέρονται να τους εμποδίζουν από το να εγκαταλείψουν τους καταυλισμούς.

«Ιδιαίτερη φροντίδα πρέπει να ληφθεί για τους αμάχους και να έχουν ανθρώπινη μεταχείριση, και να τους επιτραπεί να εγκαταλείψουν τους καταυλισμούς. Δεν πρέπει να κρατούνται εκτός κι αν είναι ύποπτοι για τη διάπραξη κάποιου συγκεκριμένου εγκλήματος», είπε ο Κόλβιλ.