Εγκώμια από τον Ζάεφ για την στάση της Ελλάδας

Τι και αν ο Νίκολα Γκρουέφσκι στρέφει για μία φορά τις βολές του εναντίον του διάδοχου του, Ζόραν Ζάεφ, κατηγορώντας τον ότι εξαπάτησε τη χώρα του και τους πολίτες με τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός πετάει στα σύννεφα. Όχι μόνο βραβεύτηκε στο Μόναχο και πραγματοποίησε σημαντικές διμερείς επαφές, αλλά και εισέπραξε και κάποια αποθεωτικά δημοσιεύματα, όπως αυτό της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). «Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ οι συμπαθείς νεαροί πολιτικοί αυτής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια: Όχι μόνο διότι η καγκελάριος Μέρκελ εξήρε ως παράδειγμα τους πρωθυπουργούς τη Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας. Όχι μόνο διότι οι δύο τους τιμήθηκαν στη βαυαρική πρωτεύουσα με το βραβείο Κλάιστ, που απονέμεται σε πολιτικούς οι οποίοι επιτέλεσαν εξαιρετικό έργο για την εμπέδωση της ειρήνης και την επίλυση διενέξεων…».

Πλέον, όμως, επέστρεψε στα Σκόπια, όπου υποδέχτηκε τον Έλληνα υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά. Σκοπός της επίσκεψης είναι «να δρομολογήσει δράσεις συνεργασίας με την πΓΔΜ και με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων». Ο υπουργός συμμετέχει στη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Δυτικών Βαλκανίων, με θέμα την Ψηφιακή Ατζέντα της Επιτροπής για την περιοχή. Ήδη συζητήθηκαν αρκετές πιθανές συνεργασίες στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου τομέα και της οικονομίας και την παροχή τεχνογνωσίας από την Ελλάδα προς τη γειτονική χώρα.

Ο Νίκος Παππάς έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας το βράδυ της Δευτέρας, στο κτίριο της κυβέρνησης και από κοινού με τον υπουργό της Κοινωνίας της Πληροφορίας και Διοίκησης της γειτονικής χώρας Ντάμιαν Μαντσέφσκι. Για μία ακόμα φορά ο Ζάεφ μίλησε εγκωμιαστικά, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και συμμετέχει μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη στήριξη που παρέχεται για την ψηφιοποίηση τηςΒόρειας Μακεδονίας κι έχοντας αυτό υπόψη, ευχαριστούμε όλους τους πολίτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και του νότιου γείτονά μας, την Ελλάδα, που συμμετέχουν στο όλο εγχείρημα».

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες η Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας της ΕΕ , Μάριγια Γκάμπριελ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, καθώς και υπουργοί και στελέχη αντίστοιχων υπουργείων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Σε δήλωσή του, μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Παππάς τόνισε ότι με την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών δημιουργούνται δυνατότητες εντατικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς και επίλυσης προβλημάτων, που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν.

Την ίδια στιγμή, τρομοκρατικό χτύπημα που σχεδίαζε το Ισλαμικό Κράτος αποτράπηκε από τις αρχές στα Σκόπια, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Αστυνομικοί έκαναν έρευνες σε πολλές τοποθεσίες και κατασχέθηκαν αντικείμενα και μηχανήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε τρομοκρατικό χτύπημα. Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία άλλη διευκρίνιση για την επιχείρηση αυτή και τις προθέσεις των υπόπτων. Μόνο το 2016 οι αρχές των Σκοπίων υπολόγιζαν ότι 150 πολίτες της χώρας είχαν ενταχθεί στις τάξεις των ισλαμιστών για να πολεμήσουν στο Ιράκ και τη Συρία. Οι περισσότεροι προέρχονταν από την αλβανική μειονότητα. Σήμερα, το νούμερο αυτό έχει ανέβει αισθητά.