Απογοητευτικά στοιχεία από τη συμμετοχή στο Κτηματολόγιο- Σέρνεται το έργο

Η ένεση ρευστότητας ύψους σχεδόν 84 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) προκειμένου να επενδυθούν στην ολοκλήρωση του Ελληνικού Κτηματολογίου, ήρθε πιθανότητα την πιο κατάλληλη στιγμή. Οι πόροι αυτοί θα διοχετευτούν στην κάλυψη 4.000 περαιτέρω περιοχών, μεταξύ άλλων σε αγροτικές και ορεινές περιοχές, αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στο να βγει από τον «πάγο» ένα έργο που εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία… σέρνεται.
Την επιβράβευση των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για την επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου, εξέφρασε η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, ανακοινώνοντας την έγκριση συγχρηματοδοτούμενων πόρων 83,5 εκατ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως είχε ανακοινώσει η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου,  η επένδυση αυτή θα καλύψει το τελευταίο στάδιο του έργου κατάρτισης ψηφιακού Κτηματολογίου, που θα περιλαμβάνει 38 εκατομμύρια ενεργών τίτλων ιδιοκτησίας στη χώρα, ενώ ήδη η ΕΕ συγχρηματοδοτεί έργα χαρτογράφησης και ψηφιακού εξοπλισμού και λογισμικού, έχοντας από το 2000 επενδύσει, 57 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος των Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Μιχάλης Καλογιαννάκης, η διαδικασία συλλογής δηλώσεων για την κτηματογράφηση του υπόλοιπου 63% της χώρας – κυμαίνεται με δραματικά αργούς ρυθμούς.

Το κτηματολόγιο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο κομμάτι του στα μέσα του 2021, ωστόσο οι παρατάσεις που είθισται να δίνει ο Φορέας στους πολίτες κατά την συλλογή δηλώσεων, προκαλεί ερωτηματικά. Καλά πληροφορημένες πηγές της αγοράς τονίζουν στην Euractiv.gr πως ο επιπλέον χρόνος που δίνεται στους ιδιοκτήτες, δεν αναμένεται να καθυστερήσει το έργο στο σύνολο του, ενώ εκτιμούν πως παράλληλα συμβαίνει για να μπορέσει να μπορέσει να τρέξει και το ίδιο, τις διαδικασίες που έβγαλε χωρίς να έχει λάβει την απαραίτητη προετοιμασία.
Κατά την Επιτροπή πάντως, οι οργανωτικές αλλαγές που είναι αναγκαίες για να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Κτηματολογίου βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης, ενώ κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών οι εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας έχουν συνδράμει τις ελληνικές αρχές στην προπαρασκευή της διακυβέρνησης και της λειτουργίας του Κτηματολογίου και των σχετικών θεσμικών μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο σύμβασης τεχνικής βοήθειας που χρηματοδοτείται από την Επιτροπή.

Για το Κτηματολόγιο, το οποίο εποπτέυει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ένεση ρευστότητας που έλαβε, ήταν ένα είδος επιβεβαίωσης. «Η απόφαση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναγνωρίζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη σημασία και την προτεραιότητα που έχει για τη χώρα το έργο του Εθνικού Κτηματολογίου, ως εργαλείου για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον πολίτη, με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Παράλληλα δε, επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον σχεδιασμό και την μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης του έργου από τον Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο» είχε επισημάνει χαρακτηριστικά μετά την έγκριση ρευστότητας.

Μειωμένοι οι ρυθμοί προσέλευσης των πολιτών στην διαδικασία συλλογής δηλώσεων

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την διαδικασία συλλογής δηλώσεων στις περιοχές που ξεκίνησε από τον Νοέμβριο και μετά η διαδικασία κτηματογράφησης.
Ειδικότερα, από τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Μιχάλης Καλογιαννάκης για την εξέλιξη της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, το ποσοστό των πολιτών που έχουν εκκινήσει διαδικασία κυμαίνεται από 0,71% μέχρι 10,50%, με την μέση συμμετοχή να βρίσκεται στο 1,49%.

Η μειωμένη συμμετοχή των ιδιοκτητών στην διαδικασία, εντοπίζεται από τους επαγγελματίες του χώρου σε πολλαπλές αιτίες όπως είναι είναι η οικονομική κατάσταση των πολιτών, η χαμηλή αξία των δηλούμενων ακινήτων, η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας και η δυσκολία επίκλησης της έκτακτης περιουσίας. Σημαντικό ωστόσο ρόλο στα στοιχεία αυτά έχει παίξει η μη ύπαρξη κεντρικής διαφημιστικής καμπάνιας, η καθυστέρηση λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής δηλώσεων κτηματολογίου, αλλά και η μη λειτουργία των κεντρικών γραφείων συλλογής δηλώσεων στην Αθήνα (το οποίο αναμένεται να ανοίξει εντός των επόμενων ημερών και της Θεσσαλονίκης που πρόσφατα υποδέχτηκε τους πολίτες).

Μεγάλη απόκλιση αποδεικνύεται μέχρι στιγμής στην κτηματογράφηση του 2008, συγκριτικά με την τρέχουσα. Στα προηγούμενα προγράμματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καλογιαννάκης, η τελική συμμετοχή των πολιτών έφτασε από 35,31% έως 130,50%, με μέση συμμετοχή το 71,61%.

Στο ίδιο μοτίβο, η χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής δηλώσεων κτηματολογίου είναι συγκριτικά αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη. Ειδικότερα, κατά την προηγούμενη εφαρμογή το 2,75% των δηλώσεων που υποβλήθηκαν έγινε με την χρήση της εφαρμογής. Στα νέα προγράμματα, τα ποσοστά φτάνουν από 0,72% μέχρι 20,34%, με το μέσο ποσοστό να είναι στο 6,52%.

Υπενθυμίζεται ότι η τέταρτη γενιά κτηματογράφησης (ΚΤΙΜΑ-16), που βρίσκεται σε εξέλιξη με τη συλλογή δηλώσεων σε 40 περιφερειακές ενότητες από τον περασμένο Νοέμβριο, περιλαμβάνει την κτηματογράφηση 16,5 εκατομμυρίων δικαιωμάτων που αντιστοιχεί στο 63% της συνολικής έκτασης της χώρας, ολοκληρώνοντας σχεδόν στο σύνολο του, το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Σε αυτή την φάση «εκτός» από τη διαδικασία συλλογής στοιχείων μένουν οι περιοχές: από Κυκλάδες τα νησιά Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Σαντορίνη, Μήλος, Κέα Κύθνος, η Θεσπρωτία, η Κέρκυρα, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και το Ηράκλειο (περιοχές Μαλεβιζίου, Ηρακλείου και Χερσονήσου). Σημειώνεται ότι οι πέντε συμβάσεις που περιλαμβάνουν την κτηματογράφηση των συγκεκριμένων περιοχών δεν έχουν ακόμα υπογραφεί εξαιτίας των ενστάσεων που έχουν υποβάλει οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό. Οι περιοχές αυτές εξαιρέθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών από το στόχο ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2021, καθώς είναι απίθανο να ανατεθούν πριν από το τέλος του έτους και έτσι μετατίθενται για το 2022.

Πηγή: Euractiv.gr