Ακιντζί: Δεν απορρίπτω κανένα μοντέλο λύσης του Κυπριακού

Δεν απορρίπτει τίποτα, αλλά το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού είναι συγκεκριμένο, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί χαρακτηρίζοντας υπερβολικό και άδικο να λέγεται γι’ αυτόν ότι υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα και ο ίδιος τα απορρίπτει.

«Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Δηλαδή, δεν έχει σχέση με το να απορρίπτω εγώ κάτι αλλά με τις πραγματικότητες στο κόσμο», ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μετά από 5 ώρες κλειστής συνεδρία της ολομέλειας της λεγόμενης «βουλής» του ψευδοκράτους, την οποία ενημέρωσε για το Κυπριακό, λέγοντας ότι διεξήχθη ένας ωφέλιμος και υγιής διάλογος.

Ενημέρωσε, όπως είπε, τους «βουλευτές» και για τις συναντήσεις του με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ και μετέφερε τις απόψεις του ενόψει της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στις 26 Φεβρουαρίου. Άκουσε, συνέχισε, τις απόψεις και των έξι αρχηγών των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων αλλά και τις επικρίσεις «βουλευτών» δίδοντας διευκρινιστικές απαντήσεις.

Ανέφερε επίσης ότι αφού ξεκαθαρίσει η προσπάθεια της κ. Λουτ να διερευνήσει κατά πόσο οι δύο πλευρές μπορούν να έρθουν στο ίδιο σημείο – κατά την έκφρασή του – και όταν έρθει η ώρα, θα ενημερώσει και πάλι τη «βουλή». Δεν είναι, συνέχισε, ακόμη γνωστό το αποτέλεσμα στο οποίο θα καταλήξουν οι συναντήσεις της κ. Λουτ.

Κληθείς να σχολιάσει διάφορες δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι δεν είναι κλειστός σε νέες ιδέες, ωστόσο η πραγματικότητα είναι απλή. «Οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο θα φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ». Εάν στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε, υπάρχουν προτάσεις για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία ή άλλες προτάσεις, τότε είναι ανοικτός να τις ακούσει. Πρόσθεσε δε ότι και οι δύο πλευρές στην Κύπρο επιθυμούν να επέλθει η ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Το ότι είναι η Κύπρος κοντά γεωγραφικά με την Τουρκία είναι προς όφελος και των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων, συνέχισε λέγοντας ότι η ειρήνη και η λύση θα ωφελήσει όλους, ενώ η ένταση θα είναι επιζήμια και θα πρέπει να αποσοβηθεί.

Και οι δύο κοινότητες στην Κύπρο έχουν πνιγεί στο αίμα, πρέπει πλέον να αναζητηθεί η ειρήνη και η ευημερία, κατέληξε, «εγώ αυτό προσπαθώ να κάνω. Και θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν γι’ αυτό».