Ζήτημα δικαιοσύνης για την Ηλεία η ολοκλήρωση της Ολυμπίας οδού

Ως ζήτημα δικαιοσύνης για τους πολίτες της Ηλείας και αναπτυξιακού προσανατολισμού της περιοχής χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού, στο σύνολο του φυσικού και τεχνικού της αντικειμένου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά την ομιλία του στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου που φιλοξενήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία. Ο κ. Κατσιφάρας επανέλαβε ότι η ολοκλήρωση του έργου είναι κορυφαίος στόχος για την Περιφέρεια, καθήκον πρώτης γραμμής και καθημερινός αγώνας.
Μετά την αναγγελία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη -στο πλαίσιο της ίδιας ενότητας του Συνεδρίου- περί άμεσης έναρξης των εργασιών στην Πατρών-Πύργου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας εξέφρασε την ικανοποίηση του προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια, όπως έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα, έτσι και τώρα θα παρακολουθεί από πολύ κοντά όλες τις διαδικασίες, θα παρεμβαίνει και θα πιέζει έως την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου.
«Ο αυτοκινητόδρομος μπαίνει πια σε τροχιά υλοποίησης και αυτό είναι και μια απάντηση σε όσους έως πρόσφατα υποστήριζαν ότι το έργο εγκαταλείπεται. Αλλά και μια δικαίωση για όσους επιμείναμε, συγκρουστήκαμε, διεκδικήσαμε και σήμερα βλέπουμε όλη αυτή την προσπάθεια και επιμονή να φέρνουν αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας.
Και πρόσθεσε: «Πετύχαμε να κρατήσουμε ενεργό το έργο της Ολυμπίας Οδού όταν υπήρχαν σενάρια που μιλούσαν για κούρεμα του έργου. Για παραπομπή στις καλένδες του τμήματος έως τον Πύργο και μετά, ως το Καλό Νερό και την Τσακώνα. Για εμάς η ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού, στο σύνολο του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου του έργου, δεν είναι μια εκκρεμότητα με ασαφή και αόριστο ορίζοντα. Είναι αυτή τη στιγμή κορυφαίος στόχος μας. Είναι το πεδίο στο οποίο έχουμε επιστρατεύσει τις δυνάμεις μας ώστε άμεσα να ξεκινήσουν οι εργασίες ανακατασκευής και να αρχίσουμε να βλέπουμε πρόοδο στο έργο».
Παράλληλα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανήγγειλε και την δημοπράτηση του τμήματος Καλό Νερό – Τσακώνα, με προϋπολογισμό 160 εκατομμυρίων ευρώ καθώς και την αναβάθμιση του τμήματος από τον Πύργο έως το Καλό Νερό, με προϋπολογισμό 19,8 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε έως ότου ρυθμιστούν οι περιβαλλοντικές εκκρεμότητες ν’ αυξηθεί ο βαθμός οδικής ασφάλειας.
Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας υπενθύμισε ότι για την Πατρών-Πύργου και την άρση επικινδυνότητας του δρόμου η Περιφέρεια ήδη έχει ξεκινήσει παρέμβαση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να ενισχυθεί η οδική ασφάλεια με βελτιώσεις στο οδόστρωμα, στη σήμανση, στον ηλεκτροφωτισμό κ.λπ.
Επίσης, ο κ. Κατσιφάρας επανέφερε προς τον κ. Σπίρτζη την πρόταση της Περιφέρειας για ένταξη στην επόμενη προγραμματική περίοδο δύο οδικών αξόνων με ιδιαίτερη σημασία για την εσωτερική επικοινωνία της Δυτικής Ελλάδας με την υπόλοιπη Πελοπόννησο. Τον δρόμο Αρχαία Ολυμπία – Βυτίνα – Τρίπολη και την ανακατασκευή της οδού Πατρών – Καλαβρύτων (111).
Ο κ. Σπίρτζης χαρακτήρισε τους δύο αυτούς άξονες εξαιρετικά χρήσιμους για τον τόπο και σημείωσε ότι θα μπουν στον στρατηγικό σχεδιασμό, θα ολοκληρωθούν οι μελέτες έως το 2021 και θα ενταχθούν και θα υλοποιηθούν κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027.