Παχυσαρκία: Η ανθρώπινη επιδημία «χτυπά» τον σκύλο και τη γάτα

Η υγεία του κατοικίδιου μας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από εμάς. Η σωστή διατροφή και η άσκηση συμβάλλουν στην ευζωία του. Ωστόσο, αρκετοί ιδιοκτήτες/κηδεμόνες προσφέρουν στο τετράποδό τους, για να το ευχαριστήσουν, μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού, από όση χρειάζεται καθημερινά. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, χωρίς να το θέλουν, κάνουν κακό στο ζωάκι τους. Η παχυσαρκία μειώνει το προσδόκιμο ζωής.

Η κτηνίατρος ΑΠΘ, Κυριακή Ιωάννου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους υποκύπτουν σε εκείνα τα μάτια που ικετεύουν για μια μπουκίτσα.

«Η παχυσαρκία αποτελεί ένα πρόβλημα με διαστάσεις επιδημίας. Περίπου 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο πεθαίνουν εξαιτίας της (WHO, World Health Organization 10 factsabout Obesity 2017). Κι αυτή η επιδημία δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους.

Τα ζώα συντροφιάς είναι απόλυτα εξαρτημένα από τον τρόπο ζωής μας. Ένα μόνιμα γεμάτο μπολ, επειδή λείπουμε πολλές ώρες από το σπίτι, εξυπηρετεί εμάς, όμως δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος διατροφής του κατοικίδιου μας. Μια λιχουδιά, «ειδικό» σνακ ή ένα κομματάκι τυρί, είναι μια ευχάριστη ρουτίνα, αλλά εξαιρετικά επιβλαβής για το ζωάκι μας. Σημειωτέον ότι μια φέτα τυριού τοστ ισοδυναμεί για μια γάτα ή για έναν μικρόσωμο σκύλο με δύο δικά μας χάμπουργκερ. Φανταστείτε, λοιπόν, να δίνετε σε κάποιον άνθρωπο, που καλύπτει τις ημερήσιες ενεργειακές του ανάγκες, επιπρόσθετα δύο χάμπουργκερ ημερησίως!

Η στείρωση, ως αναγκαιότητα, αποτελεί έναν ακόμη επιβαρυντικό παράγοντα. Οι ορμονικές αλλαγές που αυτή επιφέρει, αν δεν μετριαστούν από μια χαμηλοθερμιδική δίαιτα κατάλληλη για στειρωμένα, σε συνδυασμό με ημερήσια άσκηση, θα έχουν δεδομένη κατάληξη.

Ένας επιπρόσθετος, εξαιρετικής σημασίας, παράγοντας κινδύνου είναι ότι η παχυσαρκία στα ζώα συντροφιάς δεν αναγνωρίζεται από τους ιδιοκτήτες. Ενώ η θέα ενός παχύσαρκου ανθρώπου προκαλεί αρνητικά σχόλια, δεν συμβαίνει το ίδιο με το υπέρβαρο Bulldog, ή τον παχύσαρκο γάτο που έχει πάψει να καθαρίζεται, λόγω βάρους.

Πάντως, είτε πρόκειται για άνθρωπο, είτε για ζώο συντροφιάς, η παχυσαρκία μειώνει το προσδόκιμο ζωής. Είναι η κύρια αιτία για πληθώρα δευτερογενών ασθενειών, όπως η οστεοαρθρίτιδα, ο σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, η υπέρταση και η λιπώδης εκφύλιση του ήπατος, με ό,τι αυτά συνεπάγονται για την υγεία του κατοικίδιου.

Η παχυσαρκία ως επιδημία στα ζώα συντροφιάς απαιτεί προληπτική αντίληψη. Μετά τη στείρωση ακολουθούμε το ενδεδειγμένο για το κατοικίδιο πρόγραμμα ημερήσιας διατροφής και άσκησης. Στην επόμενη και σε κάθε επίσκεψη ρουτίνας στον κτηνίατρο ζητάμε να ζυγίζεται το κατοικίδιό μας και να αποτιμάται η σωματική του κατάσταση. Πρόκειται για το Body Condition Score (BCS). Η παχυσαρκία αποτελεί για τον κτηνίατρο πάθηση και αποτιμάται αντικειμενικά. Αντιμετωπίζεται με «εργαλεία και μεθόδους» (καθορισμός BCS και ιδανικού βάρους, εξατομικευμένο πλάνο διατροφής – τι τροφή, σε τι ποσότητα, σε πόσα γεύματα την ημέρα – και άσκηση).

Υιοθετώντας τα κατάλληλο πλάνο και αφήνοντας πίσω κακές συνήθειες, λιχουδιές και κεράσματα από το πιάτο μας, μπορούμε να νικήσουμε την παχυσαρκία. Η υγεία και ευζωία των μικρών σας συντρόφων είναι στο χέρι σας».