Ο άνθρωπος που έκανε έφεση στο δικαστήριο του Θεού!

Ο Ζυλ Ντασέν, το 1956, γύρισε την ταινία «Αυτός που πρέπει να πεθάνει», από το βιβλίο «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης, το 1964 έκανε τον θρυλικό «Αλέξης Ζορμπάς», από το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη.
Ο Μάρτιν Σκορτσέζε ξέχασε τον κόσμο της μαφίας και έφτιαξε το «Ο Τελευταίος Πειρασμός», από το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, που όταν κυκλοφόρησε μπήκε αμέσως στη λίστα των Απαγορευμένων του Βατικανού. Επειδή, κατά τον συγγραφέα, ο Ιησούς στο Σταύρο επάνω καρφωμένος με τις εικοσάποντες πρόκες, πριν το ”Τετέλεσται”, σκέφτεται ότι θα μπορούσε να παντρευτεί την Μαγδαληνή, να κάνει οικογένεια, παιδιά, εγγόνια, να πηγαίνει γήπεδο, καφενείο, μπουζούκια, όπως κάθε θνητός.

Με την ευκαιρία. Μια φορά μονάχα καταδικάστηκε από μήνυση ο αποδυτηριάκιας. Έχω γράψει τα άντερά μου εδώ και 35 χρόνια κι αυτό είναι γεγονός. Ότι δεν μ’ έπιασε ποτέ ο νόμος εκτός μιας περιπτώσεως.Και συνέβη γιατί ο δικηγόρος της εφημερίδας δεν ήθελε να το παρατραβήξει με τις θεούσες, έτσι κατά κάποιο τρόπο ”συμβιβαστικά” έφαγα έξι μήνες. Ποιο είναι το στόρυ;
Είχα γράψει ένα κυριακάτικο σεντόνι για να καυτηριάσω το χουλιγκανισμό εκείνων των βαρεμένων θρησκόληπτων που δεν επέτρεπαν στην Αθήνα το 1988 να προβληθεί στους σινεμάδες η ταινία του Μαρτιν Σκορτσέζε «Ο Τελευταίος Πειρασμός». Καζαντζάκης από τη μία, από την άλλη ο αποδυτηριάκιας έβαλε τα δικά του σ’ ένα κείμενο που ακόμα το αναλύουν στο Βατικανό.

Στις 4 Μαϊου 1955 ξεκίνησε η δίωξή του Καζαντζάκη για θρησκευτικούς λόγους. Τι έκανε ο Κρητικός για να «απολογηθεί» στην Καθολική Εκκλησία; Τους έστειλε τη φράση του Τερτυλιανού: Ad tuum, Domine, tribunal apelio («Στο δικαστήριο σου, Κύριε, κάνω έφεση»). Φοβερά πράγματα. Στον τάφο του πήγαιναν και κατουρούσαν παπάδες και καλόγεροι. Στο τσακ ήταν και η Εκκλησία της Ορθοδοξίας να τον αφορίσει. Έστειλε το φιρμάνι ο ”κατηγορούμενος” στην Ιερά Σύνοδο: «Σας εύχομαι να είναι η συνείδησή σας τόσο καθαρή όσο η δική μου και να είστε τόσο ηθικοί και θρήσκοι όσο εγώ…».

Ήταν θρήσκος άνθρωπος και φιλοκομουνιστής ο Καζαντζάκης. Για μήνες κυκλοφορούσε στο Άγιο Όρος παρέα με τον μέγιστο ποιητή Άγγελο Σικελιανό. Αυτό το 1919. Έτρεχε να γνωρίσει την Παλαιστίνη και το Σινά, πήγε μέχρι το Θιβέτ, στου Βουδισμού το Άγιον Όρος. Και πολλά ταξίδια στη Ρωσία, και συναντήσεις με αξιωματούχους της Σοβιετικής Ένωσης.

Περίεργος άνθρωπος ο Καζαντζάκης, και δύσκολος, γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, το 1883, σα σήμερα 18 Φεβρουαρίου. Για ένα διάστημα φοίτησε σε σχολή Γάλλων ιερομόναχων στη Νάξο. Έτσι ή αλλοιώς πολλά γραπτά του έχουν σχέση με τη θρησκεία. Πέθανε από λευχαιμία στις 26 Οκτωβρίου 1957. Στον τάφο του υπάρχει ένας μεγάλος χριστιανικός σταυρός και η δική του φράση – ευαγγέλιο: «Δεν Ελπίζω Τίποτα, Δεν Φοβάμαι Τίποτα, Είμαι Ελεύθερος» (φώτο).

 

 

 

apodytiriakias.gr