H επενδυτική εταιρία που πόνταρε σε ό,τι πιο τρελό και έχει σήμερα κεφάλαια 221 δισ. δολαρίων

Ένας παλιός, σοβαρός και κάπως παλιομοδίτικος επενδυτικός οίκος από τη Σκοτία θα ήταν ενδεχομένως ο τελευταίος που θα περίμενες να βάζει τα λεφτά του στα πιο καινοτόμα και πρωτοποριακά πειράματα της τεχνολογικής βιομηχανίας.

Μόνο που η Baillie Gifford δεν είναι καθόλου συντηρητική στο πού ακουμπάει τα λεφτά των πελατών της, χρηματοδοτώντας πράγματι τα πιο παρακινδυνευμένα επιχειρηματικά startups της Silicon Valley!

Και σήμερα έχει μια πληθώρα υπέροχων επενδύσεων να επιδείξει, καθώς ήταν ο βασικός χρηματοδότης κολοσσών πλέον στην κατηγορία τους:

Θέλετε μερικά ονόματα; Alphabet, Amazon, Tesla, Facebook, Dropbox, Netflix, Airbnb, Alibaba, Spotify και Lyft! Κανείς δεν ξετρύπωνε τις ευκαιρίες σαν την Baillie Gifford, ένας επενδυτικός κολοσσός κι αυτή στην κατηγορία της που διαχειρίζεται κεφάλαια αξίας 221 δισ. δολαρίων.

Με ιστορία 111 ετών, ο χρηματοδοτικός οίκος από το Εδιμβούργο ιδρύθηκε το 1908 και συνεχίζει μάλιστα να ανήκει σε μόλις 44 ανθρώπους. Όλοι οι συνέταιροι εργάζονται στην εταιρία τους, αποτελώντας ένα καλό ποσοστό του ανθρώπινου δυναμικού στα γραφεία στο Εδιμβούργο, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ.

Η παλιά νομική φίρμα που ασχολήθηκε κάποια στιγμή με την επενδυτική άρχισε να γιγαντώνεται όταν παρείχε αφειδώς δάνεια στους καλλιεργητές καουτσούκ της Μαλαισίας. Οι επενδυτές της ήταν μάλιστα από τους λίγους που βγήκαν οικονομικά αλώβητοι από τους δύο παγκόσμιους πολέμους, αλλά και κάθε άλλη οικονομική κρίση του πλανήτη!

Η κίνηση-ματ για την Baillie Gifford ήρθε ωστόσο στη δεκαετία του 1990, όταν άρχισε να επενδύει στον κλάδο της τεχνολογίας και να υποστηρίζει κινήσεις που έμοιαζαν καταδικασμένες από τα γεννοφάσκια τους. Κι έτσι μέσα σε 10 χρόνια, από το 2008-2018 δηλαδή, η Baillie Gifford των 50 δισ. δολαρίων έφτασε να διαχειρίζεται κεφάλαια ακόμα και 250 δισ. δολαρίων!

«Αγνοούμε παντελώς την αγορά», λέει ο Stuart Dunbar της Baillie Gifford, «δεν έχει καμία σημασία. Δεν επενδύουμε στην αγορά, επενδύουμε σε μια χούφτα καταπληκτικών εταιριών. Το μόνο πράγμα που μας ενδιαφέρει είναι αν αυτές οι εταιρίες σημειώνουν αρκετή πρόοδο ώστε να πετύχουν τους μακροχρόνιους στόχους με τον τρόπο που περιμένουμε εμείς να το κάνουν».

Η Baillie Gifford είναι ευχαριστημένη αν βγάλει 2,5-5 φορές τα λεφτά της σε μια περίοδο 5-10 ετών ή και ακόμα πιο πίσω. Και συνεχίζει να αναζητεί μονόκερους, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Dunbar, εταιρίες που δεν γεμίζουν το μάτι των άλλων…