Γάντια Jedi παρουσιάζονται σε έκθεση στο Μουσείο Μόδας του Μπαθ

Φορέθηκαν από μονάρχες, στρατιώτες και τον Λουκ Σκάιγουοκερ (Luke Skywalker) σε μία από τις ταινίες Star Wars και τώρα τα γάντια αποκτούν τη δική τους έκθεση στο Μουσείο Μόδας (Fashion Museum) στο Μπαθ της Αγγλίας.

Γάντια μονοκόμματα, γάντια οδήγησης ή ξιφασκίας όλα παρουσιάζονται στην έκθεση, η οποία αφηγείται την ιστορία του συγκεκριμένου είδους ενδύματος ή αθλητικού εξοπλισμού τα τελευταία 400 χρόνια.

Τα γάντια που κάλυψαν τα άνω άκρα μελών βασιλικών οικογενειών, όπως τα επίσημα ζευγάρια που φορέθηκαν από τις βασίλισσες Ελισάβετ Ι και ΙΙ του Ηνωμένου Βασιλείου στις τελετές ενθρόνισής τους, θα προσελκύσουν τη μεγαλύτερη προσοχή.

Ένα αληθινό γάντι αστροναύτη που φόρεσε τη δεκαετία του 1980 ο κοσμοναύτης Κολ Αλεξάντρ Βολκόφ, ένα ζευγάρι γάντια μάχης του Βρετανού διοικητή στο Αφγανιστάν τη περίοδο 2012/2013 και γάντι φτιαγμένο στην Ιρλανδία τη δεκαετία του 1830 είναι κάποια από εντυπωσιακά εκθέματα της έκθεσης με τίτλο “Glove Stories” (Ιστορίες Γαντιών).

Ένα έκθεμα που θα συζητηθεί είναι τα γάντια οδήγησης του Δούκα του Εδιμβούργου, πρίγκιπα Φίλιππου, συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, ο οποίος μονοπώλησε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, όταν πολύ πρόσφατα παρέδωσε την άδεια οδήγησής του μετά το τροχαίο ατύχημα που είχε με αποτέλεσμα να τραυματίσει μια οδηγό.

Οι λάτρεις του κινηματογράφου μπορεί να θέλουν να δουν τα γάντια που φορούσε ο Luke Skywalker, που υποδύθηκε ο Μαρκ Χάμιλ, καθώς πολεμούσε ένα τέρας wampa ice στην ταινία «Ο πόλεμος των άστρων: Επεισόδιο 5 – Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται».

Πολλά από τα γάντια είναι δάνειο από την «Worshipful Company of Glovers» την Ένωση Κατασκευαστών Γαντιών του Λονδίνου που δημιουργήθηκε το 1349, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian».

Η έκθεση θα επικεντρωθεί επίσης στη βρετανική βιομηχανία γαντιών και στην ιστορία της. Κάποτε υπήρχαν εκατοντάδες κατασκευαστές γαντιών στις πόλεις και στα χωριά στις κομητείες Σόμερσετ, Ντόρσετ και Δυτικό Γουιλσάιρ.

Η Ρόουζμαρι Χάρντεν διευθύντρια του Μουσείου Μόδας δήλωσε: «Η έκθεση θα περιλαμβάνει συλλογές γαντιών και θα επικεντρωθεί στην αποκάλυψη μοναδικών και διαφορετικών ιστοριών, ενώ ταυτόχρονα εξυμνεί την απίστευτη δεξιοτεχνία και τις δεξιότητες που εμπλέκονται σε αυτή την πτυχή της μόδας που συχνά παραβλέπεται».

Η έκθεση «Glove Stories» εγκαινιάζεται στις 2 Μαρτίου 2019 και θα διαρκέσει έως τις 2 Μαρτίου 2020.