Υπάρχει η λύση για τον Ριγανόκαμπο αλλά η Δημοτική Αρχή αποφεύγει την ευθύνη

Για μία ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες της απραξίας της Δημοτικής Αρχής της Πάτρας και της συστηματικής τακτικής της, άλυτα προβλήματα να αφήνονται στην τύχη τους και να επιρρίπτονται οι ευθύνες δεξιά κι αριστερά.

Η πάγια αυτή τακτική επαναβεβαιώθηκε και στην περίπτωση του ζητήματος του Ριγανοκάμπου, κατά την προχθεσινή συνάντηση κατοίκων και φορέων του Ανατολικού Διαμερίσματος. Ο κ. Πελετίδης εκτέθηκε ανεπανόρθωτα ενώπιων των παρευρισκομένων, τόσο σε ότι αφορά το θέμα της δημιουργίας του Ανατολικού Πάρκου, όσο και το ζήτημα της απομάκρυνσης του καταυλισμού Ρομά.

Για το μεν πρώτο, ο Δήμαρχος έριξε το μπαλάκι των ευθυνών για τις καθυστερήσεις, στην Κυβέρνηση αποσιωπώντας τη δική του απραξία. Είναι αξιοσημείωτο πως οι ενέργειες της συντονιστικής των συλλόγων προς την κυβέρνηση, έχουν αποφέρει ουσιαστικά βήματα προόδου στο θέμα της παραχώρησης και ας μην έχουν θεσμική εκπροσώπηση. Ο Δήμαρχος συνεχίζει με εμμονή να παραπέμπει, όπως μας έχει συνηθίσει άλλωστε, στον… δικό του μονόδρομο της… διοργάνωσης κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας.

Για το δεύτερο θέμα, αποκαλύφθηκε πλήρως! Διότι χωρίς να ενημερώσει ως όφειλε τις παρατάξεις και το δημοτικό συμβούλιο, έχει στείλει εδώ και μήνες επιστολές προς τους συλλόγους με σχέδια δήθεν λύσεως του προβλήματος, γραμμένα από υπηρεσιακούς παράγοντες. Όπως απεκαλύφθη κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, ουδείς από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων είχε την παραμικρή ενημέρωση, ο δε κ. Δήμαρχος ισχυρίσθηκε πως το θέμα είναι υπηρεσιακό. Ένα ζήτημα καθαρά πολιτικό, (όπως και ο ίδιος το ανέφερε, όλα τα χρόνια τα οποία βρισκόταν στην αντιπολίτευση και ζητούσε πολιτική λύση), προσπάθησε άτεχνα να το μεταφέρει σαν μια διαδικασία καθαρά σε υπηρεσιακό επίπεδο. Παρουσίασε δε σχέδιο που αντί απομάκρυνσης του καταυλισμού, μέσω των διαδικασιών της ενοικίασης ή αγοράς σπιτιών από τους Ρομά, όπως αναφέρεται στο νόμο, προβλέπει την δημιουργία υποδομών με σκοπό την ‘βελτίωση’ των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων Ρομά. Εύλογη η διαφωνία – αντίδραση των κατοίκων, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε εντελώς αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή σε γκετοποίηση, που θα χειροτερέψει την κατάσταση, δίχως να δοθεί λύση που να βοηθά μακροπρόθεσμα τους Ρομά. Είναι χαρακτηριστικό της αδράνειας της δημοτικής αρχής, πως αν είχε ενσκήψει και ασχοληθεί με το πρόβλημα, θα είχε τα αποτελέσματα άλλων δήμων στη χώρα, που βρήκαν λύσεις. Θα αρκούσε όπως αναφέρθηκε, να ενδιαφερθεί ελάχιστα, ώστε να είχαν στεγαστεί τρεις οικογένειες κάθε χρόνο, στα πέντε χρόνια της θητείες του και το πρόβλημα θα είχε εξαλειφτεί.

Στον ισχυρισμό του δε πως ο ίδιος είναι ο πρώτος που όρισε σαν πάρκο το ονομαζόμενο σαν ανατολικό, του υπενθυμίσαμε πως τσάμπα θεωρεί τον εαυτό του νονό, αφού για πάρκο είναι προορισμένο από το Γ.Π.Σ. και γιαυτό το λόγο το 1997, επί Δημαρχίας Ανδρέα Καράβολα, είχε κατασκευασθεί στην περιοχή ένα πανέμορφο πάρκο, είχαν φυτευτεί δένδρα με υπόγειο δίκτυο ποτίσματος, πλήρως περιφραγμένο, το οποίο και αφέθηκε από την επόμενη δημοτική αρχή στην τύχη του, κανείς δεν το επισκεπτόταν για προφανείς λόγους, ενώ στη συνέχεια έπεσε θύμα βανδαλισμών και εκλάπησαν ή κατεστράφησαν τα πάντα αφού κανείς δεν τολμούσε να πλησιάσει. Είναι προφανές και σήμερα, πως η χρησιμότητα και η χρηστικότητα ενός πάρκου σε εκείνο το σημείο, έχει άμεση συνάφεια με τον παρακείμενο καταυλισμό.

Θεωρούμε πως η λύση του προβλήματος περνά μέσα από την εφαρμογή του νόμου, που προβλέπει ενοικίαση κατοικιών για τους Ρομά, προκειμένου να ζήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες. Αλλά αυτό θέλει συνεργασία με την κυβέρνηση και πολιτική βούληση από τη δημοτική αρχή η οποία δεν φαίνεται να τα διαθέτει.

 

Νίκος Τζανάκος