Ο Τραμπ ανακοινώνει το τέλος του Χαλιφάτου του ISIS

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε σήμερα ότι μέσα στις επόμενες 24 ώρες πρόκειται να κάνει μια ανακοίνωση για το «χαλιφάτο» του Ισλαμικού Κράτους, την ώρα που οι τζιχαντιστές της εξτρεμιστικής οργάνωσης συνεχίζουν να μάχονται στον τελευταίο θύλακα που έχουν υπό τον έλεγχό τους στη Συρία.

«Έχουμε πολλές θαυμάσιες ανακοινώσεις σχετικά με τη Συρία και με την επιτυχία μας για την εξάλειψη του χαλιφάτου και (θα δοθούν στη δημοσιότητα) μέσα σε 24 ώρες», είπε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη αναφέρει ότι επίκειται η επίσημη –και συμβολική– ανακοίνωση του τέλους του «χαλιφάτου». Η ανακοίνωση αυτή εκτιμάται ότι αναγκαία προϋπόθεση για να ξεκινήσει η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία. Σήμερα βρίσκονται επί του πεδίου περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ο αραβοκουρδικός συνασπισμός που στηρίζεται από την Ουάσινγκτον, μάχεται αυτές τις ημέρες στην ανατολική Συρία για να καταλάβει τον τελευταίο θύλακα που παραμένει ακόμη στα χέρια των τζιχαντιστών.

Ο Τραμπ επαίνεσε και πάλι σήμερα τις ενέργειες της κυβέρνησής του και των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι εμπόδισε «τη σφαγή ίσως 3 εκατομμυρίων ανθρώπων».

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ πάντως θεωρούν ότι το τέλος του “χαλιφάτου”, όσον αφορά τα εδάφη που κατέχει, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι εκλείπει και η απειλή εκ μέρους του Ισλαμικού Κράτους.