Κατά €4,9 δισ. λιγότερες οι εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2018 έναντι του 2008

Εστω κι αν η συνολική αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ελλάδα το 2018 σχεδόν διπλασιάστηκε έναντι του 2017, φθάνοντας τα 3,8 δισ. ευρώ, τα νούμερα, καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης απέχουν μακράν σε σχέση με τα πρό κρίσης επίπεδα του 2008 όταν το αντίστοιχο νούμερο έφθανε τα 8,7 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα, σημαντικά μειωμένα είναι και τα νούμερα της μέσης αξίας συναλλαγής η οποία ήταν στα 75 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ μία δεκαετία πρίν, εν έτει 2008 έφθανε τα 211 εκατ. ευρώ.

Τα νούμερα παρουσίασαν χθες οι επιτελείς της PricewaterhouseCoopers, προσθέτοντας παράλληλα ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης το συνολικό ύψος των καταγεγραμμένων, μεγάλων εξαγορών και συγχωνεύσεων της ελληνικής αγοράς κυμαίνεται, κατά μέσο όρο, στα πέριξ των 3 δισ. ευρώ, με τις χειρότερες χρονιές να είναι το 2012 (σ.σ. η αξία ήταν μόλις στο 1 δισ. ευρώ και το 2015, όταν το αντίστοιχο νούμερο ήταν στο 1,4 δισ. ευρώ). Σημειωτέον ότι οι συναλλαγές αυτές αφορούν την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου (πάνω από 33,3% ή λιγότερο εφόσον το συνολικό μερίδιο ιδιοκτησίας φθάνει περίπου στο 50% μετά τη συναλλαγή), ενώ έχουν ολοκληρωθεί.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος της PwC, κ. Κώστας Μητρόπουλος ανέφερε ότι συνολικά το 2018 ήταν μία σχετικά καλή χρονιά για τον κλάδο αν και η δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι πολύ μικρή σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, τονίζοντας παράλληλα ότι η ελληνική πολιτική οικονομία πρέπει να επαναπροσδιοριστεί μέχρι το 2022 για να χτιστούν τα θεμέλια για μία μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και συνεπώς να εξυπηρετηθεί ο δανεισμός της χώρας.

Πέραν των εξαγορών και συγχωνεύσεων που παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, σε σύγκριση με το «ορόσημο» του 2008, κάτω των προσδοκιών το 2018 ήταν και το κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων, φθάνοντας συνολικά το 1 δισ. ευρώ, έναντι του αρχικού στόχου των 2,7 δις. ευρώ σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018. Σημειωτέον ότι από το 1,17 δισ. ευρώ του 2011 και μετά τα μόλις …5 εκατ. ευρώ του 2012, τα υψηλότερα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις ήταν το 2017 φθάνοντας το 1,37 δισ. ευρώ, ενώ με βάση τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις και εκτιμήσεις της PwC το νούμερο των ιδιωτικοποιήσεων για φέτος μπορεί να φθάσει τα 2,65 δισ. ευρώ (Επέκταση Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Ελληνικό, Ε.Ε.Σ.Σ.Τ.Υ. κ.α.). Συνολικά, τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις από το 2011 έως το 2018 ανήλθαν σε 5,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,6 δις. ευρώ προήλθαν από 4 χρονιές (2011, 2013, 2017, 2018).

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από την PwC στις δυσκολίες συναλλαγών αναδιάρθρωσης, οι οποίες ήταν μόλις έξι πέρυσι (Lakitira, Καλογήρου, Lion, Nεώριο, Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου, Μamidoil Jetoil), συνολικής εκτιμώμενης αξίας 301, 3 εκατ. ευρώ, αν και στην περίπτωση αυτή η αξία τους είναι δύσκολο να εκτιμηθεί καθώς η νομική διαδικασία τυπικά περιλαμβάνει τη μερική πώληση στοιχείων ισολογισμού με -συγχρόνως- ανάληψη των οφειλών.

Εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2019

Οσον αφορά τη δυναμική του κλάδου εξαγορών και συγχωνεύσεων το 2019, βάσει των ήδη συμφωνηθέντων και λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές ανακοινώσεις, η αξία τους αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. με επιπλέον 2,6 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως προαναφέρθηκε.

eaasss

Ανά κλάδο, σύμφωνα πάντα με την PwC:

1. Στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η αποεπένδυση συστημικών τραπεζών θα συνεχίσει και το 2019 με την πώληση της Tirana Bank και της Piraeus Bank Bulgaria (θυγατρικής της Πειραιώς) έναντι συνολικού τιμήματος περίπου 130 εκατ. ευρώ. Η εξαγορά της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος από τον όμιλο Motor Oil έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και αναμένεται η έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η συνολική αξία των συναλλαγών εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.

2. Στους κλάδους τηλεπικοινωνιών, μέσων ενημέρωσης και τεχνολογίας, οι εξαγορές του ομίλου Alpha Media από τις θυγατρικές του ομίλου Μotor Oil, της Phunware από την Stellar Acquisition, της Stoiximan από τον ΟΠΑΠ και της Telekom Albania από την Bulgaria Telecom αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο έτος για μία εκτιμώμενη συνολική αξία 420 εκατ. ευρώ.

3. Στη ναυτιλία, η δραστηριότητα θα συνεχιστεί καθώς το 2018 ανακοινώθηκε η συγχώνευση της Capital Product Tankers με τη DSS Holdings και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019 για ένα συνολικό ποσό ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

ejagg44

4. Στη βιομηχανία, εντός του 2019 η FG Europe πούλησε το 51% της FG Europe Italia στη Fujitsu General. Η συναλλαγή μεταξύ του ομίλου Μυτιληναίος και ΕΠ.ΑΛ.ΜΕ αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους καθώς και η εξαγορά της Ergopack από τη Σαράντης. Η συνολική εκτιμώμενη αξία για αυτές τις συναλλαγές ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ.

5. Στο κομμάτι των συναλλαγών αναδιάρθρωσης, η πώληση των Νηρέα και Σελόντα υπόκειται στην έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019. Επίσης, η πώλησης της Καλλιμάνης και της Notoshome στην Pillarstone και της Unisoft (πρώην Altec Software) στον όμιλο Olympia αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2019.