Δε φαντάζεστε από τι φτιάχνονται τα μετάλλια του 2020 στο Τόκιο

Παρόλο που το σχέδιο των μεταλλίων των Ολυμπιακών αγώνων του 2020 είναι ακόμα επτασφράγιστο μυστικό, αυτό που ανακοινώθηκε είναι το υλικό από το οποίο θα κατασκευαστούν, ή καλύτερα την προέλευση του υλικού. Χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια θα γίνουν από ηλεκτρονικά απόβλητα.

Έτσι τα ξεπερασμένα gadgets, τα smartphones, κάμερες και φορητοί υπολογιστές θα γίνουν η πρώτη ύλη των μεταλλίων μετά από την προσεκτική αφαίρεση των ελάχιστων γραμμαρίων πολυτίμων μετάλλων που υπάρχουν στις επιφάνειές τους.

Χρειάζονται εκατό τουλάχιστον κινητά τηλέφωνα για να μπορέσουν να έχουν στα χέρια τους τρία γραμμάρια χρυσού δήλωσαν οι διοργανωτές των αγώνων. Χιλιάδες εργάτες συγκεντρώνουν παρωχημένες συσκευές μέχρι το τέλος Μαρτίου για να εξαγάγουν το βάρος χρυσού, αργύρου και χαλκού που θα απαιτηθεί για την κατασκευή όλων των μεταλλίων που θα απονεμηθούν το επόμενο έτος.

Η οργανωτική επιτροπή δήλωσε ότι οι δημοτικές αρχές του Τόκιο είχαν ήδη συλλέξει 47.488 τόνους συσκευών μέχρι τον Νοέμβριο, περίπου 19 μήνες μετά την έναρξη του έργου που έχει σαν στόχο τη συλλογή 30.3 κιλών χρυσού, 4.100 κιλών αργύρου και 2.700 κιλών χαλκού.

“Εκτιμάται ότι οι ποσότητες μετάλλων που απαιτούνται για την κατασκευή όλων των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών μετάλλων μπορούν να εξαχθούν από τις συσκευές που έχουν ήδη δωρηθεί”, ανέφεραν σε δήλωσή τους οι διοργανωτές.

Η ιδέα είχε εφαρμοστεί και στο Ρίο το 2016, όπου εκτιμάται ότι το 30% των ασημένιων και χάλκινων μετάλλων προήλθε  από ανακυκλωμένα υλικά. Αυτή τη φορά ο στόχος των διοργανωτών είναι πιο υψηλός καθώς έχουν εμπλακεί και πολίτες με δωρεές τους.

με πληροφορίες από Guardian

φωτο: PIXABAY