Χάος και 7 νεκροί από διαδηλώσεις στην Αϊτή: Οι ΗΠΑ ανακαλούν διπλωμάτες

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη την ανάκληση όλων των αμερικανών διπλωματών η παρουσία των οποίων δεν είναι απολύτως απαραίτητη για τη λειτουργία των αποστολών της καθώς και των μελών των οικογενειών του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού από την Αϊτή, ενώ προέτρεψε τους αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στη χώρα της Καραϊβικής, όπου εκτυλίσσονται εδώ και μία εβδομάδα αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και εκτεταμένα βίαια επεισόδια.

Καταγράφονται «το τρέχον διάστημα διαδηλώσεις μεγάλου εύρους, βίαιες και απρόβλεπτες, στο Πορτ-ο-Πρενς και αλλού στην Αϊτή», εξήγησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην επικαιροποιημένη ταξιδιωτική του οδηγία προς τους Αμερικανούς.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αφότου ξέσπασε στη χώρα το κύμα διαδηλώσεων και αμφισβήτησης της κυβέρνησης του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ, την 7η Φεβρουαρίου.

Σε «ένοπλες συμμορίες και διακινητές ναρκωτικών» επιρρίπτει ο πρόεδρος Ζοβενέλ Μοΐζ την ευθύνη για τις διαδηλώσεις

Ο πρόεδρος της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ έσπασε την Πέμπτη τη σιωπή του, έπειτα από μια εβδομάδα βίαιων επεισοδίων και μαζικών κινητοποιήσεων με κεντρικό αίτημα την παραίτησή του από την εξουσία, με μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TNH.

«Δεν θα εγκαταλείψω τη χώρα στα χέρια ένοπλων συμμοριών και διακινητών ναρκωτικών» διεμήνυσε ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος εκφράστηκε στην κρεολική γλώσσα, μία ημέρα μετά τις νέες σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις επιβολής της τάξης και τους διαδηλωτές στο κέντρο της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου ξέσπασε το κύμα διαδηλώσεων και αμφισβήτησης της κυβέρνησης του Μοΐζ, την 7η Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ