Συνταγματική Αναθεώρηση: Δεν πέρασε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για άμεση εκλογή Προέδρου από το λαό

Την άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας – κουρελού έλαβε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την Συνταγματική Αναθεώρηση η πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 30 έλαβε 148 θετικές ψήφους έναντι 120 κατά   και 3 παρών.

Αντιθέτως, το άρθρο 32 για την αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ψηφίστηκε από την ευρύτερη πλειοψηφία καθώς έλαβε 221 υπερ, 46 κατά και 3 παρών.

Συνολικά, από τις 36 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ το «πράσινο» φως για να περάσουν στην δεύτερη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 14 Μαρτίου έλαβαν οι 32 καθώς εκτός από το άρθρο 30 καταψηφίστηκαν και τα άρθρα 34, 35 και 41 που σχετίζονται με επιμέρους θέματα της εκλογής του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.

Να σημειωθεί ότι τα άρθρα που καταψηφίζονται δεν θα μετέχουν στην δεύτερη ψηφοφορία.

Σε κάθε περίπτωση εάν το άρθρο 32 λάβει και στις 14 Μαρτίου τουλάχιστον 180 θετικές ψήφους τότε η πλειοψηφία της επόμενης Βουλής θα μπορεί να αλλάξει το περιεχόμενό του κατά το δοκούν. Ακόμα όμως και αν υιοθετηθεί η άποψη του Μεγάρου Μαξίμου πως η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη και για το περιεχόμενο των υπο αναθεώρηση διατάξεων, είναι σίγουρο ότι η επόμενη πλειοψηφία δεν θα έχει λάβει άδεια για να προωθήσει διαδικασίες άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.

Εκτός αυτών: Ευρύτατη πλειοψηφία 237 βουλευτών έλαβε το άρθρο 62 για τον περιορισμό της πρόνοιας της βουλευτικής ασυλίας, το άρθρο 86 με 253 ψήφους για την ποινική ευθύνη υπουργών και το 101Α για τις ανεξάρτητες αρχές.

Οριακή πλειοψηφία που πιθανότατα διαφάνηκε σε δεύτερη καταμέτρηση υπήρξε στο άρθρο 3 για την καθιέρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας. Για το συγκεκριμένο άρθρο ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε υποστηρικτές από την δεξαμενή των ανεξάρτητων καθώς ορισμένοι βουλευτές της Κουμουνδούρου καταψήφισαν.

psifodeltio01
psifodeltio02
psifodeltio03