Με ανταρσίες και εκβιασμούς σήμερα το Brexit στο βρετανικό Κοινοβούλιο

Τα επόμενα βήματα στη διαδικασία του Brexit συζητούν σήμερα και αργότερα ψηφίζουν οι Βρετανοί βουλευτές, καθώς η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξακολουθεί να δίνει τη δική της μάχη για να περάσει η συμφωνία της από το Κοινοβούλιο.

Στη συζήτηση θα τεθούν και οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στη συμφωνία, την ώρα που, σύμφωνα με το BBC, η Μέι είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με ακόμα μία ήττα. Ορισμένοι υπέρμαχοι του Brexit, μέλη των Τόρις, αρνούνται να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Εάν η πρόταση της Μέι δεν εγκριθεί αύριο από το κοινοβούλιο, δεν θα υπάρξουν άμεσες συνέπειες, ωστόσο, θα επιβαρυνθεί η διαπραγματευτική της ισχύ στις Βρυξέλλες, όπου τις προηγούμενες μέρες επέστρεψε με το επιχείρημα μίας νέας εντολής από τη Βουλή για αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων στο backstop.

Η Downing Street επιμένει πως η Μέι σχεδιάζει να θέσει τη συμφωνία σε ψηφοφορία το συντομότερο δυνατό, ωστόσο οι Εργατικοί την κατηγορούν πως αφήνει τον χρόνο να κυλήσει ώστε να φτάσουν τα πράγματα στο παρά πέντε και τελικά να «εκβιάσει» τους βουλευτές ώστε να στηρίξουν τη συμφωνία της.

Η Μέι έχει ζητήσει από τους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία αναγνωρίζοντας πως η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Πολλοί βουλευτές όμως έχουν προτείνει τροποποιήσεις, που θέτουν εναλλακτικά σχέδια, όπως αυτή που κατέθεσαν οι Εργατικοί και προβλέπει η κυβέρνηση να επιστρέψει αναγκαστικά στο Κοινοβούλιο έως το τέλος του μήνα και να διοργανώσει ψηφοφορία επί του σχεδίου της για το Brexit.

Άλλη τροποποίηση, που κατέθεσε το κόμμα SNP, προβλέπει η κυβέρνηση της Βρετανίας να περάσει νόμο που θα οδηγήσει σε παύση της διαδικασίας του Brexit.

Πάντως, προβεβλημένοι υπέρμαχοι του Brexit από το European Research Group των Τόρις είναι οργισμένοι με το ότι τους ζητείται να στηρίξουν τη συμφωνία, κι αυτό επειδή προβλέπει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτική λύση για το backstop στην Ιρλανδία και να κινηθεί ξεχωριστά για να εξαλείψει το ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία.

Το backstop έχει στόχο να αποτρέψει την επαναφορά συνοριακών ελέγχων στο ιρλανδικό σύνορο, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών, μετά το Brexit.

«Δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε, όπως τώρα περιγράφεται, γιατί αποκλείει το no deal Brexit και υπονομεύει τη διαπραγματευτική μας φαρέτρα στις Βρυξέλλες» σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ομάδας Mark Francois. Σύμφωνα με το BBC, τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας, μέσα στους κόλπους των Τόρις, δεν έχουν αποφασίσει εάν θα καταψηφίσουν τη συμφωνία ή εάν θα απέχουν από την ψηφοφορία, σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν πρόκειται να τη στηρίξουν.

Οι περισσότεροι βουλευτές, εξηγεί το βρετανικό δίκτυο, θέλουν να αποφύγουν το σενάριο της εξόδου χωρίς συμφωνία, φοβούμενοι χάος στα λιμάνια και προβλήματα στο εμπόριο και τις επιχειρήσεις. Ωστόσο ορισμένοι υπέρμαχοι του Brexit θεωρούν πως έχει υπερτιμηθεί αυτό το ενδεχόμενο, καταγγέλλοντας απόπειρα δημιουργίας κλίματος φόβου.

Τον Ιανουάριο, η Τερέζα Μέι «έγραψε« μία ταπεινωτική και ιστορική ήττα στο βιογραφικό της, όταν υπέστη μεγάλη ήττα στο Κοινοβούλιο, στην εξ αναβολής ψηφοφορία για το Brexit. «Αγκάθι» ήταν το θέμα του backstop, για το οποίο η πρωθυπουργός της Βρετανίας αναζητεί νομικά δεσμευτικές αλλαγές.

Η διαδικασία του Brexit προχωρεί κανονικά και η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα γίνει στις 29 Μαρτίου, είτε υπάρχει συμφωνία με την ευρωπαϊκή πλευρά είτε όχι.