(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)–ΠΑΤΡΑ: Χωρίς λύση, η συζήτηση με κατοίκους του Ριγανοκάμπου για τους Ρομά – Το αίτημα και οι θέσεις που κατατέθηκαν

Στην ανάγκη να αποδοθεί η εγκαταλελειμμένη έκταση του Ριγανόκαμπου στον Δήμο Πατρέων ώστε να τη μετατρέψει σε περιαστικό πάρκο συμφώνησαν οι φορείς που έλαβαν μέρος στη χθεσινή σύσκεψη. Σύμφωνοι ήταν και για την ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των Ρομά που ζουν στον εξαθλιωμένο καταυλισμό, αλλά διαφωνούν στον τρόπο και το χρόνο που μπορεί να γίνει αυτό.

Ο διάλογος για την αξιοποίηση της έκτασης στον παλιό σκουπιδότοπο της Πάτρας κύλησε όπως αναμενόταν. Τόσο η δημοτική αρχή που εκπροσωπήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη από τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη, και το αντιδήμαρχο Χρήστο Κορδά όσο και οι εκπρόσωποι των κατοίκων συμφωνούν με την απόδοση της από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου ΑΕ στον Δήμο, προκειμένου να την διαμορφώσει σε πάρκο αναψυχής. Άλλωστε, η χρήση της γης είναι δεδομένη για τη συγκεκριμένη έκταση, καθώς το γενικό πολεοδομικό σχέδιο προβλέπει ότι μπορούν να φιλοξενηθούν συγκεκριμένες δράσεις (πολιτισμού, αθλητισμού και άλλες συναφείς). Άλλωστε, υπάρχει και σχετική ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την παραχώρησης της χρήσης των 130 στρεμμάτων και την αξιοποίησή τους με τη δημιουργία του ανατολικού Πάρκου.

Οι αποκλίσεις παρατηρήθηκαν στο ζήτημα των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά. Στη συγκέντρωση αναγνώστηκε από τους διοργανωτές μια εισήγηση του Δήμου που αποδόθηκε σε υπηρεσιακούς παράγοντες και με το περιεχόμενο της οποίας φαίνεται να υπάρχουν διαφωνίες. Ναι μεν συμφωνούν όλες οι πλευρές ότι οι Ρομά πρέπει να ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες, προτείνουν όμως διαφορετικές λύσεις.

Οι εκπρόσωποι των κατοίκων υποστηρίζουν ότι πρέπει να υιοθετήσει ο Δήμος το μοντέλο που ακολούθησε πριν από μερικά χρόνια με τους σκηνίτες που διέμεναν στη συνοικία Μακρυγιάννη. Δηλαδή, να τους μισθώσει σπίτια ο Δήμος, ώστε να διαμείνουν κάτω από υγιεινές συνθήκες και να έχουν ευκαιρίες για την ενσωμάτωσή τους στις γειτονιές που θα μετακομίσουν.

Η χθεσινή συζήτηση δεν κατέληξε σε κάποια απόφαση, καθώς είχε ενημερωτικό χαρακτήρα. Θεωρείται όμως πιθανό ότι μετά από την κουβέντα που έγινε ότι θα απασχολήσει ξανά το Δήμο και τους κατοίκους.

Οι δεύτεροι έχουν κάνει λόγο κατ’ επανάληψη για την ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες στον εξαθλιωμένο καταυλισμό, αλλά και για παραβατικές συμπεριφορές διαμενόντων.

Έχουν προτείνει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την προσωρινή μετεγκατάστασή τους σε μικρούς οργανωμένους χώρους ή την ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό με επιδότηση ενοικίου. Επίσης, έχουν υποστηρίξει το αίτημα του Πανεπιστημίου για την αποδέσμευση του χώρου του από τους σκηνίτες προκειμένου να τον χρησιμοποιήσει για τις ανάγκες του Ιδρύματος.