Εγκατάλειψη των ΕΑΣ ή καθεστώς ομηρίας των εργαζομένων;

Στο αβέβαιο μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) αναφέρεται με ερώτησή του προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ο βουλευτής Αχαΐας και Αν. Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσονας Φωτήλας.
Σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα εδώ και σχεδόν δύο μήνες η διοίκηση των ΕΑΣ έχει παραιτηθεί χωρίς να έχει αντικατασταθεί. Επίσης, σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, παρατηρείται και έλλειψη ρευστότητας στον φορέα – κάτι που αντανακλάται και στην πληρωμή τους. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν υπάρχει σχέδιο για την εξυγίανση και το μέλλον των ΕΑΣ, πότε θα οριστεί η νέα διοίκηση και ποιες συμβάσεις υλοποιούνται αυτή τη στιγμή από την ΕΒΟ Αιγίου και ποιες έχουν δρομολογηθεί.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας
Θέμα: Εγκατάλειψη των ΕΑΣ ή καθεστώς ομηρίας των εργαζομένων;

Αβέβαιο δείχνει για ακόμη μια φορά το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα – κάτι που ανησυχεί τους εργαζόμενους αλλά και τις τοπικές κοινωνίες, η οικονομία των οποίων βασίζεται και στη βιωσιμότητά τους.
Σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα εδώ και σχεδόν δύο μήνες η διοίκηση των ΕΑΣ έχει παραιτηθεί χωρίς να έχει αντικατασταθεί. Επίσης, σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, παρατηρείται και έλλειψη ρευστότητας στον φορέα – κάτι που αντανακλάται και στην πληρωμή τους δεδομένου ότι τον τελευταίο μήνα έχουν λάβει ένα μόνο μικρό ποσοστό του μισθού τους και αυτό επειδή το Πολεμικό Ναυτικό πλήρωσε σχετική σύμβαση της τάξεως των 320.000€. Η πρόσφατη συνάντηση του Σωματείου των εργαζομένων των ΕΑΣ με τον αρμόδιο Υπουργό δεν παρήγαγε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα αφού ούτε ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα υπήρξε για τον ορισμό μίας νέας διοίκησης στον φορέα ούτε ξεκάθαρο πλάνο για το μέλλον των ΕΑΣ ανακοινώθηκε. Υπήρξε όμως δέσμευση για την καταβολή του υπολοίπου των μισθών των εργαζομένων.
Επειδή το μέλλον των ΕΑΣ έχει μείνει εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ταυτόχρονα να έχει προωθηθεί κάποια ξεκάθαρη λύση
Επειδή η βιωσιμότητα των ΕΑΣ βρίσκεται σε άμεση διασύνδεση με τις τοπικές κοινωνίες
Επειδή ο εμπαιγμός αυτής της κυβέρνησης δεν έχει τέλος και το μόνο που παράγει είναι υποσχέσεις
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Τελικά υπάρχει σχέδιο αναφορικά με την εξυγίανση και το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ);
2. Πότε συγκεκριμένα θα υπάρξει νέα διοίκηση στα ΕΑΣ;
3. Ποιες συμβάσεις υλοποιούνται αυτή τη στιγμή από την ΕΒΟ του Αιγίου και ποιες αναμένεται να υλοποιηθούν στο προσεχές μέλλον;