ΑΧΑΪΑ: Ανοιχτό, από το πρωί, το Ρίο-Αντίρριο – Κλειστή η Κυλλήνη – Πεσμένη αισθητά η θερμοκρασία – Χιόνια στα ορεινά

ΝΕΟΤΕΡΑ

Από τις 5.45π.μ κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στην Πορθμειακή Γραμμή Ρίου – Αντιρρίου.

Ανεκτέλεστα παραμένουν τα δρομολόγια των πλοίων στις γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις δρομολογίων η ακυρώσεις.

ΧΘΕΣ

Έκλεισε στις 3 το μεσημέρι το πορθμείο Ρίου – Αντιρρίου λόγω των πολύ δυνατών ανέμων που πνέουν στο σημείο. Προβλήματα έχει δημιουργήσει η Χιόνη το νέο κύμα κακοκαιρίας και σε άλλα λιμάνια ως προς την ακτιοπλοϊκή συγκοινωνία.

Θυελλώδεις άνεμοι πνέουν ήδη στην Ελλάδα από το πρωί  ενώ σημαντική πτώση έχει παρουσιάσει η θερμοκρασία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Το στρώνει και πάλι στην ορεινή Αιγιάλεια και τα Καλάβρυτα. Φρέσκο χιόνι έχει στρώσει το δρόμο προς τα Καλάβρυτα.

Σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία έχει πέσει κάτω από το μηδέν. Οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες (πλην των χιονοδρομικών κέντρων) που έχουν καταγραφεί σήμερα από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ/meteo.gr, είναι στον Άγιο Παύλο Ημαθίας (-5,8 βαθμοί Κελσίου), στη Βλάστη Κοζάνης (-5,6), στην Κλεισούρα Καστοριάς (-4,9), στο Περτούλι Τρικάλων (-4,4) και στην Πάρνηθα (-4,3 σε υψόμετρο 1.230 μέτρων).

Οι ισχυρότερες ριπές ανέμου έχουν καταγραφεί στην Παξιμάδα Καρύστου (103 χιλιόμετρα την ώρα), στην Πορταριά Μαγνησίας (95 χλμ/ώρα), στην Πεντέλη (92), στα ‘Ανω Λιόσια (92) και στο Βόλο (82).

 

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να υπάρξει νεφελώδης κατά περιόδους καιρός με ολιγόωρο πέρασμα τοπικών βροχοπτώσεων – χιονόνερου στα πεδινά-παραθαλάσσια και τοπικών χιονοπτώσεων σε ημιορεινά και ορεινά τμήματα και πιθανόν και σε χαμηλότερα υψόμετρα στα ανατολικά τμήματα του νομού Αχαΐας μεταξύ των βραδινών ωρών της ημέρας και των πρώτων ωρών της Πέμπτης. Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση, θα κυμανθεί από 4-8oC και οι άνεμοι θα είναι βόρειων-βορειοανατολικών διευθύνσεων 3-4bf, λίγο πιο ενισχυμένοι στην περιοχή του Ρίου.

Εξέλιξη Έως Τέλη Εβδομάδας: Τα τρέχοντα δεδομένα συγκλίνουν στην απουσία φαινομένων στην δυτική επικράτεια. Ο υδράργυρος αναμένεται σε χαμηλά επίπεδα την Πέμπτη με σταδιακή άνοδο από την Παρασκευή και κυρίως μέσα στο Σ/Κ. Ωστόσο οι ελάχιστες τιμές του αναμένεται να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα την νύχτα και νωρίς το πρωί με τον παγετό να μην απουσιάζει από τα ημιορεινά και ορεινά τμήματα τις εν λόγω ώρες μέχρι και το τέλος της διανυόμενης εβδομάδας.