Ποιος θα διαδεχτεί τον Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της ΕΚΤ;

Το μεγαλύτερο αξίωμα στην Ευρώπη «χηρεύει» σε λίγους μήνες. Ποιος θα είναι ο εκλεκτός που θα διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι στην ΕΚΤ; Πολλοί θεωρούν ότι η μετακίνηση του «νότιου» Λουίς ντε Γκίντος στην αντιπροεδρία της Ευρωπαικής κεντρικής Τράπεζας αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες του «βόρειου» Γενς Βάιντμαν, νυν προέδρου της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Βundesbank) να αναλάβει τα ηνία της ΕΚΤ το 2019, όταν αποχωρήσει ο Μάριο Ντράγκι.

Για την Wall Street Journal, ο Γερμανός Βάιντμαν θεωρείται ένας από τους επικρατέστερους υποψήφιους. Την άνοιξη του 2016, ο τότε υπουργός Οικονομικών και νυν ηγέτης των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Μάρκους Ζέντερ, είχε δηλώσει ότι «όταν ολοκληρωθεί η θητεία του Μάριο Ντράγκι, ο διάδοχός του θα πρέπει να είναι Γερμανός», διότι η ΕΚΤ χρειάζεται πιο έντονο «γερμανικό αποτύπωμα».

Η Γερμανία είναι η μόνη από τις μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης, στην οποία μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί θέση προέδρου ή αντιπροέδρου της ΕΚΤ.

Η χωλαίνουσα οικονομία της Ε.Ε και τα κατακερματισμένα πολιτικά κόμματα περιπλέκουν το ζήτημα της διαδοχής του Ντράγκι στην προεδρία της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας. Ο διάδοχός του δεν αναμένεται να έχει βρεθεί μέχρι τις ευρωεκλογές αφού μέσα σε τρεισήμισι μήνες θα πρέπει να έχει «κλειδώσει» ο διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην προεδρία της Κομισιόν. Ο 46χρονος Βαυαρός Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος εξελέγη πρόσφατα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έχει καλές πιθανότητες.

Οκτώ μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του Ντράγκι στην ΕΚΤ (Οκτώβριο του 2019), τουλάχιστον πέντε ανεπίσημοι υποψήφιοι φαίνονται να έχουν σοβαρές πιθανότητες να τον διαδεχτούν, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους: Δύο Γάλλοι, δύο Φινλανδοί και ένας Γερμανός.Οι υποψήφιοι έχουν πολύ διαφορετικές οικονομικές φιλοσοφίες, όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Wall Street Journal».

«Με τις ευρωεκλογές να πλησιάζουν και τα λαϊκίστικα κόμματα να ανακατεύουν γερά την πολιτική σκακιέρα, οι επίδοξοι υποψήφιοι ετοιμάζονται να καταλάβουν κορυφαίες θέσεις στην Ευρώπη», όπως επισημαίνει ο Κάρελ Λάνοου, από το Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, ένα «think tank» των Βρυξελλών.

Με την επιλογή των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών να ορίσουν τον Ιρλανδό κεντρικό τραπεζίτη, Φίλιπ Λέιν, ως τον επόμενο επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, δεν αναμένεται καμία περαιτέρω απόφαση για τους επόμενους τρεις μήνες. Η Ευρώπη ετοιμάζεται για εκλογές που θα μπορούσαν να επιφέρουν μια αλυσιδωτή αντίδραση διορισμών σε κορυφαίες ευρωπαϊκές θέσεις, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ.

Με τη Μέρκελ και τον Μακρόν να εμφανίζονται ιδιαίτερα αποδυναμωμένοι στη πατρίδα τους,τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα αναμένεται να έχουν κέρδη. Η Μέρκελ έχει ήδη εκφράσει την υποστήριξή της σ΄ένα Γερμανό υποψήφιο για την ηγεσία της Κομισιόν, τον Μάνφρεντ Βέμπερ. Εάν ο Βέμπερ δεν αναλάβει την ηγεσία της Κομισιόν, τότε ο Μισέλ Μπαρνιέ – επί του παρόντος επικεφαλής της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit- θα μπορούσε να αναλάβει το κορυφαίο αξίωμα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τον πρόεδρο της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γενς Βάιντμαν- επικριτή της πολιτικής του Ντράγκι – στην προεδρία της ΕΚΤ.

Από τη πλευρά της,η Γαλλία έχει δύο επιλογές: τον Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, πρόεδρο της Banque de France και τον Μπενουά Κερέ, αντιπρόεδρο της ΕΚΤ και «δεξί χέρι» του Ντράγκι.