Η Κυβέρνηση υποβαθμίζει και καταργεί το ρόλο της πολιτικής προστασίας

Ερώτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε ο Βουλευτής Αχαΐας ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης, σχετικά με τη σοβαρή έλλειψη των δομών πολιτικής προστασίας, και τον αποκλεισμό της επιστημονικής γνώσης, από την επιχειρησιακή πράξη της διαχείρισης των ακραίων καιρικών φαινομένων που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας .
Ο Βουλευτής σχετικά με το θέμα έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Την ίδια ώρα που ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας έχει ανάγκη βελτιώσεων και θεσμικής ενδυνάμωσης, η κυβέρνηση προωθεί, την κατάργηση και υποβάθμιση των κρατικών δομών τόσο της Πολιτικής Προστασίας στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, όσο και των Διευθύνσεων Συντονισμού Δασών. Χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη διαβούλευση με τους συναρμόδιους φορείς, για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου δράσης που να προάγει την βέλτιστη λύση με την αξιοποίηση της συλλογικής εμπειρίας, γνώσης και δημιουργικότητας, καταλαβαίνουμε όλοι ότι, τέτοιες μονομερείς αποφάσεις, έχουν άμεσο αντίκτυπο στο σύστημα πολιτικής προστασίας της χώρας με τους κινδύνους και τις σοβαρές επιπτώσεις που συνεπάγονται».
Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Θέμα: «Πολιτική προστασία – Προεδρικά Διατάγματα Αποκεντρωμένων Διοικήσεων»

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται εξάρσεις ακραίων καιρικών φαινομένων, μεταξύ των οποίων και οι μεγάλης έντασης βροχοπτώσεις. Το κύριο αποτέλεσμα των φαινομένων αυτών, προβλέπεται να είναι η όλο και πιο συχνή εμφάνιση καταστροφικών πλημμυρών στις πόλεις και την ύπαιθρο, με συνέπεια να καθίστανται ιδιαίτερα ευάλωτοι άνθρωποι, περιουσίες και υποδομές.
Η πιο πάνω διαπίστωση αποτυπώνεται και στο πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής που συστάθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μετά την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι, για την ανάλυση των αιτιών και τη διερεύνηση των προοπτικών διαχείρισης των μελλοντικών πυρκαγιών δασών και υπαίθρου στην Ελλάδα. Η επιτροπή, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ και διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών, καθηγητή δρ. Γιόχαν Γκέοργκ Γολντάμερ (dr. Johann Georg Goldammer), αποτυπώνει λεπτομερώς, στο 150 σελίδων πόρισμά της, την υφιστάμενη κατάσταση σε ό,τι αφορά την πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, καταγράφει τα μελανά σημεία του διαχειριστικού μηχανισμού και καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φυσικού φαινομένου στο μέλλον.
Στις διαπιστώσεις – μεταξύ άλλων – το πόρισμα αναφέρει ως σοβαρή έλλειψη των δομών πολιτικής προστασίας τον αποκλεισμό της επιστημονικής γνώσης, της καινοτομίας και της τεχνολογίας από την επιχειρησιακή πράξη της διαχείρισης των πυρκαγιών, κάτι που συνδέεται με την έλλειψη ενός εθνικού επιστημονικού συντονιστικού φορέα για τον σχεδιασμό πολιτικής και στρατηγικής για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, ο οποίος να συνδέεται με την επιχειρησιακή πράξη.
Την ίδια ώρα που ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας έχει ανάγκη βελτιώσεων και θεσμικής ενδυνάμωσης, η κυβέρνηση προωθεί, την κατάργηση και υποβάθμιση των κρατικών δομών τόσο της Πολιτικής Προστασίας στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στην αρμοδιότητα των οποίων μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται και η ευθύνη οργάνωσης έγκαιρης προειδοποίησης , των δομών πολιτικής προστασίας των ΟΤΑ Α βαθμού, όσο και των Διευθύνσεων Συντονισμού Δασών, με ιδιαίτερο ρόλο στην διευθέτηση των ορεινών υδάτων και αναδασώσεων και στην δασοπροστασίας εν γένει.

Η φημολογούμενη αυτή ενέργεια θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στο μηχανισμό πολιτικής προστασίας, ιδιαίτερα των Δήμων, οι οποίοι με τις αυξημένες αρμοδιότητες που έχουν λάβει από την κεντρική διοίκηση, χρειάζονται δίπλα τους την στήριξη και την βοήθεια μιας αποκεντρωμένης κρατικής δομής πολιτικής προστασίας, που θεσμικά συμμετέχει στον συντονισμό αντιμετώπισης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και των επιπτώσεων τους.
Επιπλέον, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ΟΣΕΑΔΕ, που εκδόθηκε μετά την από 28/11/2018 συνάντηση με τον ΥΠΕΣ, υπογράφηκαν τα σχέδια των Προεδρικών Διαταγμάτων των Οργανισμών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Τι προβλέπεται στα υπό έκδοση Προεδρικά Διατάγματα των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που υπογράψατε για τις δομές των Διευθύνσεων Πολιτικής Προστασίας και Συντονισμού Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων;
2. Έγινε η απαιτούμενη διαβούλευση για το εν λόγω ζήτημα με τους συναρμόδιους φορείς, ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο δράσης που να προάγει την βέλτιστη λύση με την αξιοποίηση της συλλογικής εμπειρίας, γνώσης και δημιουργικότητας, που υπάρχει στους φορείς πολιτικής προστασίας, δεδομένου ότι οι αποφάσεις αυτές έχουν άμεσο αντίκτυπο στο σύστημα πολιτικής προστασίας της χώρας.
3. Τέλος, μέσα από ποια τεχνικά – μελετητικά δεδομένα / ομάδες εργασίας οδηγηθήκατε στην αποσπασματική αυτή τροποποίηση για τα οργανογράμματα των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας ;