Άκυρη θεωρεί την ορκωμοσία του Κουίκ ο Καμμένος-Τι υποστηρίζει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ

Άκυρη και ανυπόστατη χαρακτηρίζει ο Πάνος Καμμένος την ορκωμοσία του Τέρενς Κουίκ ως βουλευτή, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, επικαλούμενος άρθρα του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

Σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο, μετά την παραίτηση ενός βουλευτή (εν προκειμένω του Θανάση Παπαχριστόπουλου) πρέπει να ακολουθηθεί η εξής διαδικασία:

  1. Εφαρμόζεται η εκλογική νομοθεσία.
  2. Τυγχάνει εφαρμογής ο πίνακας αποτελεσμάτων από το αρμόδιο Πρωτοδικείο, που εκδόθηκε κατά την φάση ανακήρυξης  των βουλευτών αμέσως μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές.
  3. Στον ανωτέρω πίνακα αποτελεσμάτων υφίσταται αρίθμηση με σειρά κατάταξης ανά κομματικό σχηματισμό αναλόγως του πλήθους των σταυρών  προτιμήσεως, τους οποίους συγκέντρωσε ο κάθε υποψήφιος.
  4. Ο κομματικός σχηματισμός, μετά την παραίτηση βουλευτή, που ανήκε στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, προβαίνει σε επιλογή μεταξύ δύο εκδοχών. Η μία εκδοχή είναι να αποφασίσει την πλήρωση της κενής θέσης του παραιτηθέντος βουλευτή, ενώ η δεύτερη εκδοχή είναι η απόφαση περί άρνησης πλήρωσης της θέσης αυτής. Για το λόγο αυτό, η παράγραφος 6 του άρθρου 15 του Κανονισμού της Βουλής κρατάει την ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΓΙΑ ΜΗ ΠΛΗΡΩΣΗ της θέσης, που χήρευσε.
  5. Εφόσον ο κομματικός σχηματισμός επιλέξει να αντικαταστήσει και να πληρώσει την κενή θέση του βουλευτή, προβαίνει σε σχετική δήλωση προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ώστε να ακολουθήσει η ορκωμοσία του νέου βουλευτή.

«Εάν τέτοια δήλωση δεν έγινε ποτέ, τότε τυχόν ορκωμοσία νέου βουλευτή καθίσταται εξ επαρχής και αυτοδικαίως άκυρη, δεδομένου ότι ο κομματικός σχηματισμός έχει επιλέξει στην περίπτωση αυτή να ΜΗΝ πληρώσει την κενή θέση», υποστηρίζει στην επιστολή του ο Πάνος Καμμένος, ζητώντας την άμεση διαβίβαση των σχετικών ερωτημάτων προς την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, ενώ καταγγέλλει ομιχλώδεις, καινοφανείς και περίεργες πρακτικές «που συνεχίζετε να  ακολουθείτε ως Πρόεδρος Βουλής, πρακτικές που έχουν προκαλέσει το κοινό αίσθημα περί δημοκρατικής συνείδησης του Λαού».

Επιστολή Καμμένου σε Βούτση