Τι προκαλεί καρκίνο στη στοματική κοιλότητα;

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν την τελευταία δεκαετία τα κρούσματα καρκίνωνκεφαλής και τραχήλου, που περιλαμβάνουν όγκους στη στοματική κοιλότητα, στο στοματοφάρυγγα, στον υποφάρυγγα και στο λάρυγγα.

Διεθνή στοιχεία δείχνουν ότι η συχνότητά τους επταπλασιάστηκε την τελευταία 10ετία και πλέον προσβάλλουν 15-20 άτομα ανά 100.000 ανθρώπους, με συνέπεια να αποτελούν τον έκτο πιο συχνό καρκίνο σε άνδρες και γυναίκες μαζί. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταγράφονται και στα δύο φύλα κάθε χρόνο 150.000 νέα περιστατικά καρκινωμάτων της κεφαλής και του τραχήλου.

Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν ηλικία άνω των 50 ετών, ενώ οι άνδρες πάσχοντες είναι τουλάχιστον τριπλάσιοι από τις γυναίκες.

Όπως εξηγεί η χειρουργός-ωτορινολαρυγγολόγος Ανατολή Παταρίδου, από τους καρκίνους της κεφαλής και τραχήλου ο πιο συχνός είναι ο καρκίνος του λάρυγγα που ευθύνεται για το 2% όλων των κρουσμάτων καρκίνων. Στο 75% των περιπτώσεων, ο όγκος εντοπίζεται στις φωνητικές χορδές.

“Ο κυρίαρχος ιστολογικός τύπος των κακοηθών όγκων του λάρυγγα είναι ο καρκίνος εκ πλακώδους επιθηλίου”, λέει. “Τα επιδημιολογικά δεδομένα σημειώνουν κάποιες μεταβολές τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των αλλαγών στον τρόπο ζωής που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην επιδημιολογία των κακοηθειών του λάρυγγα.

Πιθανοί προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η χρήση καπνού, η αυξημένη κατανάλωση οινοπνεύματος, η έκθεση στην ακτινοβολία και σε βλαβερές χημικές ουσίες, και η μόλυνση με τον ιό HPV”. Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και είναι γνωστό ότι με την στοματική επαφή μπορεί να εξαπλωθεί και πέραν των γεννητικών οργάνων.

Τα επιστημονικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι ο ιός HPV εμπλέκεται και στην ανάπτυξη καρκίνων κυρίως στην περιοχή της στοματικής κοιλότητας και του στοματοφάρυγγα (συνήθως στη βάση της γλώσσας και τις αμυγδαλές), αλλά και του υποφάρυγγα και του λάρυγγα, αν και σε μικρότερο βαθμό. Η διαφορά αυτή οφείλεται στο ότι ο βλεννογόνος του στόματος στο πίσω μέρος του είναι διαφορετικός απ’ ό,τι στο πρόσθιο και διευκολύνει την είσοδο του ιού στη βασική στιβάδα του επιθηλίου.

Η μόλυνση της στοματικής κοιλότητας με τον ιό HPV 12πλασιάζει τουλάχιστον τον κίνδυνο εκδήλωσης στοματοφαρυγγικού καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine. Παρατηρείται κυρίως σε νεότερους ασθενείς και σε μη καπνιστές, όπου διαδραματίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο.