Πάνω από 1.400 τα εγκαταλελειμμένα κτήρια στην Αθήνα


Περισσότερα από 1.400 υπολογίζεται πως είναι τα εγκαταλελειμμένα κτήρια σε όλη την Αθήνα. Ένα από αυτά, στην συμβολή των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Αρτεμησίου στο κέντρο της Αθήνας κατέρρευσε τα ξημερώματα της Κυριακής, φέρνοντας το θέμα και πάλι στην επικαιρότητα.

Κάτοικοι της περιοχής είχαν πολλάκις επικοινωνήσει με τον δήμο της Αθήνας επισημαίνοντας το πρόβλημα, όμως όπως δήλωσε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο αντιδήμαρχος Υποδομής Γιώργος Αποστολόπουλος, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καν επίσημη καταγραφή των κτηρίων αυτών. Ο ίδιος υποστήριξε πως πρόσφατα ο δήμος ανέλαβε σχετική πρωτοβουλία και πως πλέον η καταγραφή αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.

Εν τούτοις, τα 1.400 εγκαταλελειμμένα κτήρια βρίσκονται στους δρόμους της πόλης και αποτελούν εν δυνάμει κίνδυνο για τους κατοίκους. Υπολογίζεται ότι περίπου 200 από αυτά είναι χαρακτηρισμένα «διατηρητέα» από το υπουργείο Περιβάλλοντος και άλλα 400 από το υπουργείο Πολιτισμού. Τα υπόλοιπα, που σχεδόν όλα δεν έχουν δηλωθεί στο κτηματολόγιο, θεωρούνται «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Οι άνθρωποι αυτοί φαίνεται πως εγκατέλειψαν τις περιουσίες τους, κυρίως λόγω του δυσβάσταχτου κόστους συντήρησης ενός τέτοιου κτηρίου, με αποτέλεσμα το «αλαλούμ» να εντείνεται και τα εγκαταλελειμμένα σπίτια να αποτελούν ένα θέμα με το οποίο δεν θέλει να ασχοληθεί κανείς.

Η στιγμή που κατέρρευσε το παλιό κτήριο στο κέντρο της Αθήνας: