Ακυβέρνητο πλεούμενο με 150 μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης: Ανάμεσά τους 50-60 γυναίκες και παιδιά

Πλεούμενο που μεταφέρει 150 μετανάστες και βρίσκεται σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Λιβύης και της νότιας Ευρώπης διατρέχει σοβαρό κίνδυνο, προειδοποίησαν ακτιβιστές χθες Δευτέρα.

Η οργάνωση Alarm Phone, που δέχεται και καταγράφει τηλεφωνικές κλήσεις από πλοία μεταναστών που διατρέχουν κίνδυνο, ανέφερε μέσω Twitter ότι ήλθαν σε επαφή μαζί της επιβαίνοντες στο πλεούμενο το οποίο απέπλευσε από τη Χομς, ανατολικά της Τρίπολης, της λιβυκής πρωτεύουσας.

Οι άνθρωποι που επικοινώνησαν με τη ΜΚΟ «ανέφεραν ότι υπάρχουν 50-60 γυναίκες και παιδιά ανάμεσά τους», επίσης «άρρωστοι και έγκυες», ότι η μηχανή του σκάφους «έχει πάψει να δουλεύει» και ότι «δεν υπήρχε κανένα σωστικό μέσο εν όψει», παρότι «οι αρχές της Ιταλίας και της Μάλτας ειδοποιήθηκαν περί το μεσημέρι». Αργότερα, ανέφερε πως έχασε κάθε επαφή με το σκάφος και ότι οι ιταλικές αρχές αποποιήθηκαν την ευθύνη για τη διάσωση των μεταναστών, λέγοντας πως επαφίεται στο λιβυκό λιμενικό σώμα.

«Είμαι πολύ ανήσυχος για αυτή την κατάσταση. Ουδείς γνωρίζει κάτι για οποιαδήποτε επιχείρηση διάσωσης ως αυτή τη στιγμή», τόνισε ο Φλάβιο Ντι Τζάκομο, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέσω Twitter.

«Αυτοί οι άνθρωποι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο» και «πρέπει να σωθούν», συμπλήρωσε ο Ντι Τζάκομο.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ότι το λιβυκό λιμενικό αναχαίτισε άλλο πλεούμενο, μια λέμβο με περίπου 100 μετανάστες, τους οποίους μετέφερε πίσω στη Λιβύη.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει επανειλημμένα την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι επιδιώκουν οι μετανάστες που αναχαιτίζονται ή διασώζονται στη θάλασσα να μεταφέρονται πίσω στη Λιβύη.

Τον Ιανουάριο, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση έκτασης 70 σελίδων στην οποία κατήγγειλε ότι οι μετανάστες που εγκλείονται σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη είναι αντιμέτωποι με τρομακτικές συνθήκες: δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι για την υποδοχή τους, πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, υποδομές υγιεινής, ούτε αρκετά τρόφιμα, ενώ υφίστανται συστηματικά ξυλοδαρμούς από τους φρουρούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ