Βενεζουέλα: Απελπισμένοι γονείς εκλιπαρούν τον Μαδούρο – «Τα παιδιά μας λιμοκτονούν, άσε μας να ζήσουμε!»

Απελπισμένοι πολίτες της Βενεζουέλας απηύθυναν εχθές έκκληση στον Νικολάς Μαδούρο να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, και πιο συγκεκριμένα τροφίμων και φαρμάκων που παραμένουν εγκλωβισμένα στην Κολομβία, με διαταγή του Βενεζουελανού ηγέτη.

Νοσηλευόμενοι πολίτες με σοβαρές ασθένειες και γονείς με παιδιά που λιμοκτονούν μίλησαν σε διεθνή ΜΜΕ και ικέτεψαν τον πρόεδρο της χώρας να δώσει το «πράσινο φως», ώστε ο στρατός να επιτρέψει στα φορτηγά με φάρμακα και τρόφιμα να περάσουν τα σύνορα και να ανακουφίσουν όσους τα χρειάζονται.

Παρά τη δέσμευση του Χουάν Γκουαϊδό ότι θα κάνει το παν για να ανοίξει ένας άνθρωπιστικός διάδρομος στη χώρα, ο «δρόμος» της σωτηρίας για τα άτομα που χρειάζονται περισσότερο τα φάρμακα και τα τρόφιμα παραμένει μπλοκαρισμένος από τον στρατό, που παραμένει πιστός στο σοσιαλιστικό καθεστώς.

Νεφροπαθείς ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, φτωχές οικογένειες και ένας οικογενειακός γιατρός ένωσαν εχθές τις φωνές τους ζητώντας από τον Μαδούρο να αφήσει τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει ώστε να περιοριστούν τα θύματα της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.

«Υπάρχουν άρρωστοι άνθρωποι, πεινασμένα παιδιά. Πρόεδρε Μαδούρο, σε ικετεύουμε, επίτρεψε να φτάσει η βοήθεια. Το 95% του πληθυσμού τη χρειάζεται! Σε ικετεύουμε, άφησέ μας να ζήσουμε», είπε η νεφροπαθής Σόνια Γκονζάλεζ. «Υποφέρουμε εδώ και 20 χρόνια. Αυτό που συνέβη στη χώρα μας είναι καταστροφή. Ζητάμε ουρλιάζοντας βοήθεια. Για το θεό, βοηθήστε μας», δήλωσε ένας άλλος ασθενής στο ίδιο νοσοκομείο.

Οι νεφροπαθείς ασθενείς στην κλινική του Σαν Κριστομπάλ πρέπει να υποβάλλονται σε 12ωρες αιμοκάθαρσης κάθε τρεις ημέρες. Ωστόσο λόγω έλλειψης πόρων και χρηματοδότησης, το νοσοκομείο κινδυνεύει πλέον πολύ σοβαρά να κλείσει. «Αν δεν υποβληθούμε σε θεραπεία θα πεθάνουμε» δηλώνει ένας ακόμη ασθενής, ο Αουρέλιο Γκαλάν. Η σύζυγός του, θεωρώντας ανώφελο να απευθυνθεί στον Νικολάς Μαδούρο, εκλιπαρεί τον στρατό να αναθεωρήσει τη θέση του και να πάψει να ακολουθεί τις εντολές του Βενεζουελανού ηγέτη. «Ζητώ από τους στρατιωτικούς να πράξουν με γνώμονα την καρδιά τους. Όλοι έχουμε άρρωστους συγγενείς που κινδυνεύουν. Ο κόσμος πρέπει να μάθει την αλήθεια για το σύστημα υγείας στη Βενεζουέλα».

Την απελπισμένη έκκληση στον Μαδούρο και το Στρατό προσυπογράφουν εκατοντάδες γονείς με παιδιά που λιμοκτονούν. Όπως δηλώνουν, λόγω της έλλειψης αγαθών στη Βενεζουέλα, αρκετοί από αυτούς αναγκάζονται να ταξιδεύουν στην Κολομβία ώστε να προμηθεύονται τα απαραίτητα. Φυσικά, οι περισσότεροι δεν έχουν χρήματα ούτε καν για αυτά. Έτσι περνούν καθημερινά τα σύνορα με τα παιδιά τους, για να φάνε στους καταυλισμούς προσφύγων του ΟΗΕ.

«Περιμένουμε όλοι με κομμένη την ανάσα να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια. Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε μια ανθρώπινη αλυσίδα ώστε τα τρόφιμα να φτάσουν σε όσους τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», εξηγεί ο Λουίς Κοντρέρας, ο οποίος παραδέχεται ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει φαγητό στα εγγόνια του.