(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Η ζακυνθινή θεατρική παράσταση «Σκαρτσοφόλι»

Πολύ καλές εντυπώσεις άφησε στους φίλους του θεάτρου, που γέμισαν το Πάνθεον το βράδυ του Σαββάτου 10 Φεβρουαρίου, η ζακυνθινή θεατρική παράσταση «Σκαρτσοφόλι», την οποία διοργάνωσε η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ζακυνθίων Πάτρας «Διονύσιος Σολωμός» και τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Πατρέων.
Η παράσταση, που εντάχθηκε στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2019, ξεδίπλωσε την πολύ καλή δουλειά που έκανε θεατρική ομάδα Αγίου Δημητρίου Ζακύνθου μεταφέροντάς μας σε χρόνια αλλοτινών εποχών όπου οι σχέσεις των ανθρώπων χαρακτηρίζονταν από διαφορετικά ήθη και συνήθειες.
Η παράσταση βασίζεται σε μια ευχάριστη, γεμάτη γλωσσικούς ιδιωματισμούς ηθογραφία των παλαιών εκείνων χρόνων και ανέπλασε ένα έθιμο της Ζακύνθου, που είχε ισχύ έως και τις αρχές της δεκαετίας του 60. Πρόκειται για το Σκαρτσοφόλι, δηλαδή το προικοσύμφωνο, που συνέτασσαν και υπέγραφαν η πλευρά του γαμπρού και της νύφης πριν τον γάμο.
Το θεατρικό κείμενο ήταν γραμμένο σε δεκαπεντασύλλαβο ακολουθώντας την παράδοση παλαιών παραδοσιακών έργων όπως το διάσημο έργο του Δημήτριου Γουγέλη «Ο Χάσης». Αποτελεί συνέχεια των «Ομιλιών», που παίζονταν την εποχή των Αποκριών.

Έμπνευση και βάση του σύγχρονου κειμένου που έγραψε ο Νικόλαος Πέττας το 2018, αποτέλεσε ένα αυθεντικό σκαρτσοφόλι του 1679, που γράφτηκε για έναν γάμο εκείνης της εποχής στο χωριό Αναφωνήτρια Ζακύνθου και στο μοναστήρι της Παναγίας της Αναφωνήτριας.
Στην παράσταση οι πολυάριθμοι θεατές – μεγάλο μέρος τους ήταν Επτανήσιοι που ζουν στην Πάτρα – γέλασαν με την ψυχή τους αλλά και προβληματίστηκαν με την κοινωνία της Ζακύνθου εκείνα τα χρόνια και με το κυρίαρχο θέμα, που πρωταγωνιστούσε και ήταν η καταπίεση της γυναίκας και η θέση της στην κοινωνία και στην καθημερινή ζωή.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης Διονύσης Πλέσσας εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» Νίκος Χρυσοβιτσάνος», ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ζακυνθίων Πάτρας «Διονύσιος Σολωμός» Ηλίας Βαρβαρίγος, ενώ τιμήθηκε με αναμνηστικό για τη συμμετοχή της η θεατρική ομάδα Αγίου Δημητρίου Ζακύνθου. Στο τέλος της βραδιάς ο συγγραφέας του έργου Νίκος Πέττας ευχαρίστησε θερμά το κοινό, το οποίο αγκάλιασε με θέρμη την ερασιτεχνική αλλά πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση προσφέροντας το ηχηρό χειροκρότημα στους συντελεστές αλλά και το αυθόρμητο ζεστό γέλιο του καθόλη τη διάρκειά της.