Το σχέδιο 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία – Ποιες οι προϋποθέσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας

Με ιδιαίτερα απλά βήματα και μέσω του ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα έχει αναρτήσει το υπουργείο Εργασίας στο διαδίκτυο θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση των οφειλών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με δυνατότητα εξόφλησης μέχρι και έως 120 δόσεις, περίπου 900.000 αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες κλπ.

Η αναμενόμενη ρύθμιση για τις οφειλές προς τα Ταμεία έχει ήδη «κλειδώσει» και την ερχόμενη εβδομάδα θα οριστικοποιηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου να κατατεθεί προς ψήφιση, εντός του Φεβρουαρίου, στη Βουλή, ώστε να αρχίσει να ισχύει από τον Μάρτιο.

Η ρύθμιση θα αφορά χρέη που έχουν δημιουργηθεί από το 2002 έως και το 2018, από ασφαλισμένους στα Ταμεία, ΤΣΑ, ΤΑΕ, ΟΓΑ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και Ταμείο Νομικών, ενώ για τον ΟΑΕΕ ο επανυπολογισμός της βασικής οφειλής θα γίνεται για τη δεκαπενταετία 2002-2016. Οι περίπου 900.000 ασφαλισμένοι οι οποίοι αναμένεται να ευεργετηθούν από τη νέα ρύθμιση θα δουν όχι μόνο να ρυθμίζεται σε πολλές δόσεις η αρχική οφειλή τους, αλλά να «κουρεύεται» και το συνολικό χρέος (λόγω των προσαυξήσεων) προς το ταμείο τους.

Το θετικότερο όλων είναι ότι δεν θα καθορίζονται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση ακόμη και οι επαγγελματίες που έκλεισαν τα βιβλία τους.

Η σημαντική ελάφρυνση από τα βάρη του παρελθόντος θα γίνει εξαιτίας του επανυπολογισμού των παλιών χρεών (που είχαν προκύψει με βάση τις ασφαλιστικές κλάσεις) τα οποία πλέον θα υπολογιστούν με τις νέες εισφορές(αρκετά χαμηλότερες) που ισχύουν από το 2017 με βάση το νόμο Κατρούγκαλου επί των φορολογητέων εισοδημάτων που είχαν στο παρελθόν.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των παλαιών οφειλών θα οδηγήσει σε «κούρεμα» που θα υπερβαίνει το 50% για τη βασική οφειλή, ενώ για τις προσαυξήσεις το “κούρεμα” θα φτάνει ακόμη και σε ποσοστό 85% Αυτό πρακτικά οδηγεί σε μέσο «κούρεμα» της συνολική οφειλής ακόμα και σε ποσοστό 70%.

Το αρνητικό της νέας ρύθμισης είναι ότι θα επηρεάσει το τελικό ποσό της σύνταξης όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια, καθώς θα υπολογιστεί με βάση τις εισφορές από το νέο τρόπο υπολογισμού.

Οι προϋποθέσεις για να υπαχθεί ένας οφειλέτης ασφαλιστικών ταμείων στη ρύθμιση

Η ρύθμιση αφορά οφειλές οι οποίες δημιουργήθηκαν έως και τις 31.12.2016 για του ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και έως και το 2018 για όλους του υπόλοιπους. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τις οφειλές οι οποίες δημιουργήθηκαν μέσα στο 2017 και το 2018 για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα πρέπει να εξυπηρετούνται κανονικά οι οφειλές του 2019.
Χρήση της νέας ρύθμισης θα μπορούν να κάνουν και όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά λόγω υψηλών οφειλών (άνω των 20.000 ευρώ) δεν μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν. Για αυτούς οι κρατήσεις των δόσεων θα γίνονται μέσω παρακράτησης ενός ποσού από τις συντάξεις που θα λάβουν..
Ο συνολικός αριθμός των δόσεων θα είναι έως και 120 εφόσον το χρέος ξεπερνά τις 3.000 ευρώ. Για οφειλές κάτω των 3.000 ευρώ οι δόσεις θα φτάνουν τις 36. Προϋπόθεση και για τις δυο κατηγορίες είναι η δόση να μην είναι χαμηλότερη των 50 ευρώ.
Ο νέος τρόπος υπολογισμού των οφειλών θα γίνει με βάση το κατώτατο όριο εισφορών για τους ασφαλισμένους, ανεξάρτητα από το εισόδημα που δήλωναν. Αυτό σημαίνει ότι οι οφειλέτες θα κληθούν να πληρώσουν 168 ευρώ και όχι το ποσό που έχει βεβαιωθεί. Οι διαφορές που θα προκύψουν μετά το νέο υπολογισμό θα διαγραφούν.
Απώλεια της ρύθμισης θα επέρχεται αν δεν πληρώνεται συγκεκριμένος αριθμός δόσεων (σ.σ σχεδιάζεται να είναι δύο ή τρεις). Με την απώλεια της ρύθμισης (ειδικά κατά τους πρώτους μήνες) θα αναβιώνουν και όλα τα ποσά που θα έχουν «κουρευτεί».