ΠΑΤΡΑ: Σε τροχιά υποπαραχωρήσεων τμημάτων του το νέο λιμάνι – Κυβερνητικός προγραμματισμός για επενδύσεις

Ανοίγει ο δρόμος για τις υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων στο λιμάνι της Πάτρας, καθώς χθες κατατέθηκε στην Βουλή από το υπουργείο Ναυτιλίας το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί εντός του μηνός.
Οι υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων αφορούν τα λιμάνια του Βόλου, της Ραφήνας, της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας, της Αλεξανδρούπολης, του Ηρακλείου, της Ελευσίνας, του Λαυρίου, της Κέρκυρας και της Καβάλας. Μέσω αυτού, θα δοθεί η δυνατότητα στο ΤΑΙΠΕΔ, για την προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών, οι οποίοι αφορούν την παραχώρηση επιμέρους δραστηριοτήτων των περιφερειακών λιμένων (π.χ. εμπορευματοκιβώτια, κρουαζιέρα, αποθήκες, κλπ.).
Να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης όπου έγιναν συνολικές παραχωρήσεις, στο λιμάνι της Πάτρας και σε άλλα εννέα περιφερειακά λιμάνια, επελέγη η μέθοδος των υποπαραχωρήσεων, ως η πλέον επωφελής για το δημόσιο συμφέρον και την ανάπτυξης της εθνικής και της τοπικής οικονομίας.
Όπως περιγράφεται στο σχέδιο νόμου, η υποπαραχώρηση θα γίνει με την σύναψη συμβάσεων και θα αφορά το δικαίωμα εκμετάλλευσης συγκεκριμένων ή και συνδυασμένων επιχειρησιακών μονάδων ή και λιμενικών λειτουργιών και υπηρεσιών των λιμενικών και άλλων εγκαταστάσεων της Πάτρας.
Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνεται η προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος με εξειδικευμένη εμπειρία που θα επιτρέψει τη στοχευμένη ανάπτυξη των υποπαραχωρούμενων λιμενικών δραστηριοτήτων ή μονάδων του περιφερειακού λιμένα.

Στο λιμάνι της Πάτρας, εκτιμάται ότι θα δοθούν ως υποπαραχώρηση, λειτουργίες ή τμήματα που σήμερα δεν είναι οικονομικά βιώσιμα ή νέα που μπορούν να αναπτυχθούν με επενδύσεις. Μια πρώτη σκέψη που μπορεί να κάνει ο καθένας, αφορά επί παραδείγματι, την κατασκευή και λειτουργία του σχεδιαζόμενου σταθμού αποθήκευσης και τροφοδοσίας LNG στο νέο λιμάνι της Πάτρας. Πρόκειται για μια νέα δραστηριότητα με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στον κλάδο της ναυτιλίας, την οποία όμως ο ΟΛΠΑ δεν έχει τους πόρους να την αναπτύξει από μόνος του.