ΠΑΤΡΑ: Η Κοινο_Τοπία οργανώνει, σήμερα, μουσικοποιητική βραδιά με αφετηρία το βιβλίο “Μαντόνα Σιξτίνα”

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr στα πλαίσια των δράσεων της για την προαγωγή του πολιτισμού, την κατανόηση της διαφορετικότητας και τη στήριξη Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων διοργανώνει μουσικοποιητική βραδιά με αφετηρία το βιβλίο ‘‘Μαντόνα Σιξτίνα’’ του Βασίλι Γκρόσσμαν, την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου στις 7μμ στην αίθουσα της Φιλαρμονικής Εταιρίας, Ρ. Φεραίου 7, σε επιμέλεια της εκπαιδευτικού, εμψυχώτριας και ηθοποιού Αλέκας Ράπτη. Με τη στήριξη της Φιλαρμονικής Εταιρίας-Ωδείο Πατρών.

Το βιβλίο ‘‘Μαντόνα Σιξτίνα’’ του Βασίλι Γκρόσσμαν είναι μια διεισδυτική ματιά στον πίνακα του Ραφαήλ, με στοχαστικό πνεύμα οικουμενικά ανθρώπινο πάνω στην πανίερη αιώνια μορφή της Παναγίας. Μέσα από το υπέροχο κείμενο του βιβλίου αλλά και μέσα από την ποίηση, τη μουσική και τους ύμνους θα επιχειρηθεί να συνδεθεί η ανθρώπινη ζωή με τη θεϊκή μορφή δίνοντας ένα υψηλότερο νόημα. Για να μην αφεθεί ποτέ να πεθάνει <<το ανθρώπινο μέσα στον Άνθρωπο>> που είναι και το πρόταγμα του βιβλίου.

Αποσπάσματα από το βιβλίο Μαντόνα Σιξτίνα του Βασίλι Γκρόσσμαν θα αποδοθούν από το Δημήτρη Δραγγανά Φιλόλογο, Πρόεδρο Εκπ/κού Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου <<Διάπλους>> και την Αλέκα Ράπτη, ενώ ποιήματα γνωστών και αγαπημένων στην Ελλάδα ποιητών όπως του Νικηφόρου Βρεττάκου, του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιάννη Ρίτσου, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και Κώστα Βάρναλη θα απαγγελθούν από τους προαναφερόμενους.

Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης η χορωδία της Κοινο_Τοπίας υπό τη μουσική διεύθυνση και επιμέλεια της μαέστρου της Λίνας Γερονίκου και της Κατερίνας Φιλιππάτου στο πιάνο θα παρουσιάσει χορωδιακούς ύμνους με αναφορά στην Παναγία ενώ παράλληλα στο δεύτερο μέρος θα προσεγγίσει τραγούδια από το χώρο της έντεχνης μουσικής.

Για κράτηση μπορείτε να απευθυνθείτε στο 2615.002009, στο info@koinotopia.gr και στα γραφεία της Κοινο_Τοπίας Μαιζώνος 139 και Παντανάσσης, 4ος όροφος τις μέρες λειτουργίας της γραμματείας Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 11πμ-2μμ και Πέμπτη, Παρασκευή 7μμ-9μμ. Λόγω περιορισμένου αριθμού θα ισχύσει σειρά προτεραιότητας στις δηλώσεις. Τα έσοδα της παράστασης -από το συμβολικό ποσό των 5€- θα δοθούν για τη στήριξη του συλλόγου για την Προστασία του Αγέννητου Παιδιού.

Ο Βασίλι Γκρόσσμαν, ρώσος συγγραφέας, ήταν ένας από τους πρώτους που ανακάλυψαν και περιέγραψαν τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο Γκρόσσμαν αναμφισβήτητα επηρεάστηκε από το βίωμα αυτό και η εικόνα που είχε για τον κόσμο άλλαξε: Πράγματι, μετά τον πόλεμο, έγραψε τα πιο σημαντικά, σε βάθος και διαύγεια, έργα του. Και εκείνη την εποχή επίσης τα μάτια του άνοιξαν όσον αφορά τον απολυταρχικό χαρακτήρα του κομμουνιστικού πολιτεύματος.

Σ’ αυτές τις δύο θεωρήσεις πάνω στην ομορφιά και στη μοίρα, σ’ αυτό που είναι ανθρώπινο στον άνθρωπο κι αυτό που μένει απ’ αυτόν μετά το θάνατό του, ο αναγνώστης θα ξαναβρεί την πνοή και το χνάρι του συγγραφέα του Ζωή και πεπρωμένο. Είναι η έφεσή του για τη συγκεκριμένη λεπτομέρεια με απότομες λυρικές απογειώσεις, η βαθιά κατανόησή του και μαζί μια έντονη αφέλεια συνδεδεμένη με μια σοφία γεμάτη ρεαλισμό.

Στη “Μαντόνα Σιξτίνα” ο Γκρόσσμαν αναμετριέται με τεράστια ερωτήματα. Πραγματεύεται απίστευτες τραγωδίες, όπως η κολεκτιβοποίηση και ο μεγάλος λιμός· και αμφισβητεί -σε μια εποχή που διακυβευόταν όσο ποτέ άλλοτε η ίδια η επιβίωση της ανθρωπότητας- τη φύση και το σκοπό της τέχνης. Ο Γκρόσσμαν έγραψε τη “Μαντόνα Σιξτίνα” στο δεύτερο εξάμηνο του 1955, πιθανόν μέσα στο Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο, εάν υπολογίσουμε πόσες φορές αναφέρει στο κείμενο τη βόμβα υδρογόνου, οι δοκιμές για την πρώτη αμερικανική θερμοπυρηνική βόμβα είχαν γίνει το 1952 και η πρώτη σοβιετική δοκιμή έγινε το Νοέμβριο του 1955.