Κωνσταντινόπουλος: Καμία προοπτική σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ – Το «κακό» με εμάς είναι ότι δεν εξαγοραζόμαστε

Μέσω της συνέντευξής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κωνσταντινόπουλος επικρίνει ακόμη τη συμπεριφορά των έξι βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση λέγοντας πως «εκχώρησαν πλήρη εξουσιοδότηση εν λευκώ στον κ. Τσίπρα να φέρει ό,τι νομοσχέδιο θέλει και να περνάει με την ψήφο τους στη Βουλή! Το γεγονός είναι πρωτάκουστο στα κοινοβουλευτικά χρονικά, ανήθικο και παράνομο».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Ερ.: Ποιο είναι το συμπέρασμά σας, κ.Κωνσταντινόπουλε, από όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή τις τελευταίες μέρες;

Απ.: Ο απόλυτος πολιτικός ξεπεσμός. Νομιμοποίηση των πιο άθλιων και επικίνδυνων συμπεριφορών που αλλοιώνουν τη λειτουργία των θεσμών και της Δημοκρατίας και «ξεπλένουν» συμπεριφορές ακραίων. Διχασμός που τρέφει τα πιο ακραία πολιτικά ένστικτα. Τίποτα δεν θα μείνει όρθιο: κατάλυση ανεξάρτητων αρχών, παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, αναξιοκρατία και αίσθηση ότι όλα μπορούν να γίνονται για να ξεκλέψουν λίγο χρόνο ακόμη στην εξουσία. Τώρα όλοι μπορούν να καταλάβουν την μεγάλη προσφορά του ΠΑΣΟΚ στους θεσμούς και στη Δημοκρατία.

Ερ.: Το Κίνημα Αλλαγής άσκησε δριμεία κριτική στους έξι βουλευτές που αποφάσισαν να στηρίξουν την κυβέρνηση. Γιατί δεν έχουν το δικαίωμα της επιλογής τους;

Απ.: Το Κίνημα Αλλαγής δεν άσκησε κριτική στο δικαίωμα επιλογής των Βουλευτών. Οι έξι αυτοί βουλευτές εξελέγησαν με διαφορετικά κόμματα, άσκησαν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση – κάποιοι από αυτούς μάλιστα πολύ σκληρή – την καταψήφισαν επανειλημμένα, και όταν ήρθε η ώρα της συναλλαγής, δεν έδωσαν απλώς ψήφο εμπιστοσύνης. Εκχώρησαν πλήρη εξουσιοδότηση εν λευκώ στον κ. Τσίπρα να φέρει ό,τι νομοσχέδιο θέλει και να περνάει με την ψήφο τους στη Βουλή! Το γεγονός είναι πρωτάκουστο στα κοινοβουλευτικά χρονικά, ανήθικο και παράνομο. Εξουσιοδότηση ψήφου από ανεξάρτητο βουλευτή σε πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν υπάρχει. Στηρίζουν την κυβέρνηση μέλη Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία καταψηφίζει την κυβέρνηση. Θυμίζω σε όλους ότι ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι όποιος ψηφίσει τον κ. Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι αργυρώνητος.

Ερ.: Τη στάση του Πάνου Καμμένου πώς την σχολιάζετε;

Συγκυβερνήτης του κ.Τσίπρα είναι, τι περιμένατε; Αν και, για να είμαι ειλικρινής, συγχαίρω τον κ.Τσίπρα που τον «τελείωσε».

Ερ.: Το Κίνημα Αλλαγής χαρακτήρισε συναλλαγή τις μετακινήσεις των έξι Βουλευτών. Πώς τεκμαίρεται; Τι ακριβώς εννοείτε;

Απ.: Μα είναι αυτονόητο! Η κ. Παπακώστα που έβριζε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ.Τσίπρα, η κ. Κουντουρά που έπνεε μένεα κατά της «προδοτικής» Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Κόκκαλης που καταψήφισε τη Συμφωνία, ο κ.Ζουράρις που χαρακτήριζε τη Συμφωνία «εμετική», ο κ. Δανέλλης που έχει καταψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης Τσίπρα, τους τέσσερις προϋπολογισμούς που αυτή έχει καταθέσει, την ίδια την κυβέρνηση στην πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, τα βασικά της νομοθετήματα, ξεπούλησαν την ψήφο τους για μία υπουργική καρέκλα οι τρεις πρώτοι, για το έδρανο του αντιπροέδρου της Βουλής ο τέταρτος, και για τον κ. Δανέλλη σύντομα θα δούμε το αντάλλαγμα… Για τον κ. Παπαχριστόπουλο δεν θα αναφερθώ, είναι μία κατηγορία από μόνος του…

Όμως δεν είναι μόνο εκεί η συναλλαγή και η εξαγορά συνειδήσεων. Δείτε και την αντίστροφη πλευρά: δείτε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που ανέχονται να συντηρούνται στην καρέκλα τους χάρη στις ψήφους ακροδεξιών καιροσκόπων… Ειλικρινά, απορώ με τη δημοκρατική ευαισθησία των «53» και των λοιπών «αριστερών» Βουλευτών, που καταδέχονται να τους κρατάει στην εξουσία για λίγες εβδομάδες η κ. Παπακώστα και ο κ. Ζουράρις. Είναι κι αυτό ένα «ξεπούλημα» της «αριστεροσύνης»… Φαντάζομαι πως ο κ. Κύρκος θα είχε πολλά να πει. Αλλά, βέβαια, τι να πεις για ανθρώπους που ξεκίνησαν μαζί με τη Χρυσή Αυγή στο Σύνταγμα και ψηφίζουν μαζί της την κ. Θάνου στη Βουλή και δεν βρίσκουν αίθουσα για να τελειώσει η δίκη της Χρυσής Αυγής;

Ερ.: Καταγγείλατε σχέδιο διεμβόλισης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πού το βασίζετε; Και πώς θα το αντιμετωπίσετε;

Απ.: Ο κ.Τσίπρας εδώ και ένα χρόνο έλεγε στον κ. Ζάεφ ότι θα περάσει το Σκοπιανό με τις ψήφους του Ποταμιού που συμμετείχε στο Κίνημα Αλλαγής, ενώ ακόμη δεν είχε συζητηθεί το θέμα. Ο μοναδικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι όχι η διεμβόλισή μας, αλλά η εξαφάνισή μας. Δεν τον ενδιαφέρει αν θα πάμε σε αυτόν ή στη ΝΔ, αλλά να μην υπάρχουμε. Το “κακό” με εμάς είναι ότι δεν εξαγοραζόμαστε. Μείναμε το ΠΑΣΟΚ για τις αρχές και τις αξίες μας, ακόμη και όταν αυτό έφτασε στο 4%. Με ένα μέρος των πολιτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθούμε πάλι, με πυξίδα το «Σχέδιο Ελλάδα».

Ερ.: Απορρίπτετε τη σύμπραξη σε Προοδευτικό Μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Για ποιους λόγους και πώς κρίνετε όσους επιλέγουν να συμπορευτούν μαζί του σε Προοδευτικό Μέτωπο;

Απ.: Δεν υπάρχει προοδευτικό μέτωπο με ακραίους λαϊκιστές που άλωσαν τους θεσμούς, συγκυβέρνησαν και συγκυβερνούν με την ακροδεξιά, κάνουν παιχνίδια με τη Χρυσή Αυγή, είπαν και λένε κάθε μέρα ψέματα στους πολίτες. Η μόνη προοδευτική δημοκρατική παράταξη στη χώρα, είναι το Κίνημα Αλλαγής. Όσοι τρέχουν πίσω από τον κ. Τσίπρα ελπίζοντας σε ένα αξίωμα, κερδίζουν επάξια τον αυτοεξευτελισμό τους και τη χλεύη των πολιτών. Όταν χειροκροτάς τον πρωθυπουργό τον οποίο αποκαλούσες τον πιο ανέντιμο της Μεταπολίτευσης, καθώς και τον κ.Αντώναρο, και σε χειροκροτούν κι αυτοί, δεν είναι απλή υποκρισία, είναι τυχοδιωκτισμός.

Ερ.: Τι απαντάτε στον ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζει ότι μετεκλογικά θα συνεργαστείτε με τη ΝΔ;

Απ.: Του υπενθυμίζουμε ότι σήμερα έχει υπουργούς τον κ. Παπαγγελόπουλο, την κ. Παπακώστα, την κ. Κουντουρά, την κ. Χρυσοβελώνη, τον κ. Κουίκ… Και ότι στο Μέγαρο Μαξίμου μπαινοβγαίνει τις νύχτες κρυφά ο κ. Αντώναρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα συγκυβερνά με το κατεξοχήν κομμάτι της λαϊκιστικής Δεξιάς. Το έλυσε, εξάλλου, και αυτό ο κ.Τσίπρας! Οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ φέρνουν τη ΝΔ στην αυτοδυναμία. Μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, ο κ.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έκαναν το» τους… Αυτό που θέλει ο κ.Τσίπρας είναι να βγει τρίτη η Χρυσή Αυγή, ώστε να μην υπάρχουν 180 Βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και να μπορεί αυτός να «διαπραγματευθεί» με τη ΝΔ, όλοι καταλαβαίνετε σε ποια θέματα! Με την ψήφο τους, οι πολίτες θα του χαλάσουν τα σχέδια!

Ερ.: Δοκιμάστηκε η συνοχή του κόμματός σας με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αποδόθηκε κατά κύριο λόγο στο ότι η σημερινή του μορφή δεν επιτρέπει την ενιαία έκφραση. Η μετεξέλιξη του ΚΙΝΑΛ σε ενιαίο κόμμα, με το έκτακτο συνέδριο, θα το διασφαλίσει και πώς;

Απ.: Η Συμφωνία των Πρεσπών κρίθηκε ομόφωνα από το Κίνημα Αλλαγής ως μία κακή συμφωνία. Η πλειοψηφία της Κ.Ο. αποφάσισε την καταψήφισή της. Το σύνολο της Κ.Ο. όφειλε να σεβαστεί την πλειοψηφία. Μου έχει τύχει και εμένα στο παρελθόν, να μειοψηφήσω στην Κ.Ο., όταν ζήτησα να καταψηφίσουμε το Μνημόνιο Τσίπρα. Σεβάστηκα όμως την πλειοψηφία και συμμορφώθηκα στις αποφάσεις του Κινήματος. Αυτό σημαίνει να είσαι μέλος ενός Κινήματος. Η συμφωνία των Πρεσπών ήταν το μόνο θέμα για το οποίο δεν έλεγε ψέματα προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ: τα Σκόπια τα έλεγε Μακεδονία. Αν οι πολίτες τον ψήφισαν χωρίς να σκεφτούν και αυτήν την παράμετρο είναι κάτι που αφορά τον τρόπο που ψηφίζουμε όλοι.

Ερ.: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν στασιμότητα, σε χαμηλά ποσοστά για το ΚΙΝΑΛ. Με ποιο τρόπο μπορείτε να αναστρέψετε αυτή την εικόνα;

Απ.: Η παράταξή μας πέρασε δύσκολα τον τελευταίο καιρό. Θυμίζω την αποχώρηση Θεοδωράκη, με σχέδιο τη διάλυσή μας. Θυμίζω τις επιθέσεις σε όλα τα επίπεδα, με πρόθυμους κεντροαριστερούς» για το «μεροκάματο». Με λίγα λόγια, περάσαμε μία τρικυμία. Την αφήσαμε όμως πίσω και προχωράμε, όλοι όσοι πιστεύουμε σε αρχές και αξίες. Συνεχίζω να στοιχηματίζω ότι στις εκλογές θα έχουμε διψήφιο ποσοστό. Είναι ντροπή για τη Δημοκρατία, οι θαυμαστές του Χίτλερ να βρίσκονται στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις.