Στο Ανόι θα γίνει η συνάντηση Τραμπ – Κιμ

epa07346864 (FILE) - US President Donald J. Trump (R) and North Korean Chairmain Kim Jong-un (L) shake hands after signing a document during their historic DPRK-US summit, at the Capella Hotel on Sentosa Island, Singapore, 12 June 2018 (reissued 06 February 2019). During his State of the Union address on 05 February 2019, US President Donald J. Trump announced a second summit with North Korean leader Kim Jong-un, to take place 27 and 28 February 2019 in Vietnam. EPA/KEVIN LIM / THE STRAITS TIMES / EDITORIAL USE ONLY

Η χώρα και η ημερομηνία της δεύτερης συνόδου κορυφής, που θα ακολουθήσει την πρώτη ιστορική συνάντηση των δύο ηγετών στη Σιγκαπούρη, τον Ιούνιο του 2018, είχαν ήδη ανακοινωθεί από τον Τραμπ στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ενωσης την Τρίτη, αλλά η ακριβής τοποθεσία παρέμενε άγνωστη.

«Αδημονώ να συναντήσω τον πρόεδρο Κιμ και να προωθήσουμε την υπόθεση της ειρήνης!», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Εξάλλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι απεσταλμένοι του στην Πιονγιάνγκ είχαν «πολύ παραγωγική συζήτηση» με βορειοκορεάτες αξιωματούχους.

Ο Στίβεν Μπίγκαν, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα, διαπραγματευόταν τις τελευταίες τρεις ημέρες με αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας, ιδίως τον ομόλογό του Κιμ Χιόκ Τσολ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής. Οι Μπίγκαν και Κιμ Χιόκ Τσολ θα ξανασυναντηθούν πριν τη σύνοδο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συζητήθηκαν «οι δεσμεύσεις για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση», η «μεταμόρφωση των σχέσεων ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας» και «η οικοδόμηση διαρκούς ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο».