Γεννηματά: Το στίγμα της συγκυβέρνησης με την ακροδεξιά του Καμμένου θα ακολουθεί τον Τσίπρα για πάντα


Έντονη κριτική προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα άσκησε από την Καρδίτσα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, με αιχμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και τη γενικότερη πολιτική που ακολουθεί.

Η κυρία Γεννηματά βρέθηκε σήμερα στην Καρδίτσα, στην εκδήλωση κοπής πίτας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, στην οποια παραβρέθηκαν στελέχη και φίλοι του κινήματος από Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα.

Από το Παυσίλυπο Καρδίτσας, στην ομιλία της, επισήμανε ότι στη Βουλή μια ευκαιριακή πλειοψηφία επικύρωσε το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ: «Την πόρτα την άνοιξε με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Τσίπρας. Με μια του κίνηση έκανε τρεις μεγάλες ζημιές. Πρώτη: Παραχωρήσεις στα εθνικά θέματα. Παρέδωσε ταυτότητα και γλώσσα κρατώντας ζωντανή τη σπίθα του αλυτρωτισμού. Παρέδωσε όλα τα όπλα που είχε εξασφαλίσει για τη χώρα ο Ανδρέας Παπανδρέου με την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 που εξασφάλιζε τη δυνατότητα εξεύρεσης μια ολοκληρωμένης και βιώσιμης λύσης. Έλεγε χαρακτηριστικά τον Οκτώβριο του 1993 ότι τα Σκόπια θέλουν το όνομα της Μακεδονίας γιατί στόχος τους είναι η δημιουργία ενός «μακεδονικού» κράτους που θα περιλαμβάνει τα Σκόπια, τη Μακεδονία του Πιρίν και τη Μακεδονία μας. “Δεν είναι απλώς ένα θέμα ονόματος, είναι θέμα εθνικού κινδύνου εις χρόνον μακρόν” έλεγε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας. Όταν διαπραγματεύεται ο Τσίπρας μόνο νέα βάρη έρχονται για τον ελληνικό λαό. Αναρωτιόμαστε ακόμα τι συζήτησε δυο ώρες με τον Ερντογάν. Κύριε Τσίπρα, στα εθνικά θέματα δεν χωρούν ψευδαισθήσεις και αυταπάτες».

»Δεύτερη: Αρνήθηκε τη συνεννόηση για την εθνική γραμμή. Χρησιμοποίησε τη συμφωνία για να διχάσει τον ελληνικό λαό. Οι διχασμοί έχουν κοστίσει ακριβά στη χώρα. Η παράταξή μας, η δημοκρατική παράταξη πάλεψε πάντα για να ενώσει τους Έλληνες. Αποκορύφωμα η εθνική συμφιλίωση από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Γιώργο Γεννηματά που έκλεισαν τις πληγές του εμφυλίου. Τρίτη: Πλήγμα στον Κοινοβουλευτισμό. Κόμματα διαλύονται για να εξασφαλιστούν οι «πρόθυμοι» που απαιτούνται για να πετύχει το στόχο του. Βουλευτές αλλάζουν κόμμα από μέρα σε μέρα. Βουλευτές «ενοικιάζονται» από το ένα κόμμα στο άλλο. Καθημερινά έρχονται στο φως αλληλοεκβιασμοί, καταγγελίες για ύποπτες συναλλαγές, παρασκηνιακές ίντριγκες και περίεργες δεσμεύσεις. Εικόνες πρωτοφανείς, εικόνες ντροπής, που πλήττουν καίρια τη Δημοκρατία. Και δημιουργούν αποστροφή στους πολίτες. Όλα αυτά είναι βούτυρο στο ψωμί της ακροδεξιάς που καραδοκεί. Όλα θα τα πούμε με ονοματεπώνυμο. Ο κ. Τσίπρας από πολιτικός χορηγός της δεξιάς, γίνεται πια και χορηγός της Χρυσής Αυγής. Δυο λέξεις αποτυπώνουν την κρίση που βιώνει σήμερα η Δημοκρατία μας: Παρακμή και εκφυλισμός. Αρχιτέκτονας αυτής της παρακμιακής κατάστασης είναι ο πρωθυπουργός. Υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας στον τόπο».

Ακολούθως, η κυρία Γεννηματά αναφέρθηκε στην οικονομία, λέγοντας ότι η ανάπτυξη καρκινοβατεί, οι φόροι πνίγουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η χώρα δανείζεται ακριβά, με επιτόκιο πολλαπλάσιο αυτού που δανείζονται χώρες που πράγματι βγήκαν από τα Μνημόνια, διογκώνεται έτσι το δημόσιο χρέος. Οι τράπεζες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ο κ. Δραγασάκης δημιουργεί πανικό απειλώντας με νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα του ελληνικού λαού. «Να μην τολμήσουν. Γιατί φέρουν αυτοί την ευθύνη της μη αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος των κόκκινων δανείων. Έστω και τώρα ζητάμε να υιοθετηθούν οι ρεαλιστικές προτάσεις που εδώ και δύο χρόνια έχουμε καταθέσει. Με λίγα λόγια προχωράμε χωρίς προοπτική και πυξίδα» είπε χαρακτηριστικά.

Έκανε λόγο επίσης για υποτιθέμενη κοινωνική πολιτική: «Διαλύουν το δημόσιο σύστημα υγείας, δοκιμάζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, μετά από δύο χρόνια καθυστέρησης κατάφεραν να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό που θα εξανεμιστεί από τη μειωση του αφορολόγητου».

Η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε και στις κινητοποποιήσεις των αγροτών, επισημαίνοντας ότι δεν βγαίνουν στους δρόμους από συνήθεια, όπως ισχυρίζεται απαράδεκτα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο να σταματήσουν να παράγουν. Μίλησε για την πρόταση νόμου που κατατέθηκε και προκάλεσε την κυβέρνηση να ψηφίσει τις διατάξεις του. Στάθηκε σε δύο μόνο διατάξεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση, Κάρτα αγροτικού πετρελαίου και επαναφορά της φορολόγησης των αγροτών στο 13%.

«Ας φανεί χρήσιμος ο κ. Τσίπρας για μία μόνο φορά, ορίζοντας ημερομηνία εκλογών» είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική ανατροπή και προοδευτική αλλαγή. «Δεν είναι λύση η επιστροφή της δεξιάς. Η χώρα δεν έχει ανάγκη, αποδοκιμάζοντας τον απερχόμενο πρωθυπουργό, να επιλέξει έναν επίδοξο αντικαταστάτη του, που δεν μπαίνει καν στο κόπο να παρουσιάσει πρόγραμμα διακυβέρνησης και εξόδου από την κρίση» υπογράμμισε αφήνοντας αιχμές και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Που παρακαλεί να ολοκληρώσει τις συμφωνίες υποταγής η σημερινή κυβέρνηση, για να καθίσει αναπαυτικά πάνω σ’ αυτές και να διαχειριστεί τα πράγματα. Ας μην έχει κανείς αυταπάτες για την ιδεολογική ταυτότητα και το στίγμα πολιτικής της ΝΔ. Είναι η ίδια παράταξη που εξ αρχής συντάχθηκε με κάθε τι το συντηρητικό και οπισθοδρομικό στον τόπο. Η ΝΔ είναι ο πολιτικός και ιδεολογικός μας αντίπαλος» σημείωσε επίσης.

Σε άλλο σημείο, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ είπε ότι το στίγμα της συγκυβέρνησης με την ακροδεξιά του κ. Καμμένου θα ακολουθεί τον κ. Τσίπρα για πάντα, ενώ ανέφερε ότι ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία είναι οι δυο όψεις της συντήρησης.

Τέλος, αναφέρθηκε στο συνέδριο, ενα συνέδριο πολυφωνίας και εξωστρέφειας. «Δίνουμε το λόγο και την απόφαση στη βάση του Κινήματος. Στις εκλογές θα πάμε συντεταγμένα με ενιαία φωνή και ουσιαστική πολιτική ενότητα. Προχωρούμε σε ένα Συνέδριο εξωστρέφειας. Ένα Συνέδριο που θα επικυρώσει την εκλογή οργάνων από τη βάση. Δημιουργούμε το ενιαίο κέντρο όπου θα παίρνονται οι αποφάσεις που θα μας δεσμεύουν όλους. Σεβόμαστε απόλυτα τα χαρακτηριστικά και την αυτοτέλεια των φορέων, που συναποτελούν σήμερα το Κίνημα Αλλαγής. Σεβόμαστε το ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί την ραχοκοκαλιά του φορέα μας και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς αυτό. Αλλά ούτε και μόνο με το ΠΑΣΟΚ. Είναι η ώρα το σύνολο των πολιτικών αποφάσεων να περάσει αποκλειστικά και μόνο στα εκλεγμένα όργανα του Κινήματος Αλλαγής» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.